De kleine moskee op de prairie

In De kleine moskee op de prairie schrijft de Brits-Canadese schrijfster Zarqa Nawaz over haar leven als moslim in de Westerse wereld.

Dat was ook de reden dat ik het boek reserveerde in de bibliotheek. Ik was benieuwd naar haar ervaringen. En de titel van het boek sprak me ook aan omdat het me deed denken aan Het kleine huis op de prairie.

De kleine moskee op de prairie

De kleine moskee op de prairie is geschreven in columns. En je maakt Zarqa mee van kind tot moeder. De stijl is licht humoristisch.

Waterkan in de wc

Eén van de dingen die me trof was de gewoonte van moslims om na het plassen en/of poepen de billen ook nog eens af te spoelen met water. Blijkbaar hebben ze speciaal voor dit doel een kan met water in de wc staan.

Ze vinden het maar vies dat Westerse mensen zich met papier schoon maken, en verder niets.

En na het lezen van haar afschuw, vond ik eigenlijk dat Zarqa wel een punt had.

Gearrangeerd huwelijk

Ook interessant vond ik het gearrangeerde huwelijk. Zarqa trouwt omdat dit de enige manier is om het huis uit te komen en carrière te maken als journalist. Haar jongere broer helpt ook mee om een partner te vinden, want het is not done om als jongere broer eerder te trouwen dan je zus! Zo'n broer heeft er dus ook belang bij om zijn zus aan de man te krijgen!

Overigens wordt het een heel goed huwelijk.

Zarqa is een sterke assertieve vrouw

Wat me ook opviel is dat Zarqa niet voor de poes is. Ze is absoluut niet onderdrukt of zo.


Mijn mening over De kleine moskee op de prairie

De kleine moskee op de prairie was best aardig. Maar het was niet zo mooi of interessant als ik gedacht had. En ik heb veel minder een beeld gekregen van hoe het is als praktiserend moslim in de Westerse wereld dan ik had gedacht en gehoopt.

Ik geef het boek daarom maar een 6,5. Ik had er meer van verwacht.

Praktische informatie over De kleine moskee op de prairie

De kleine moskee op de prairie is voor 19,95 te koop op bol.com. Ik zou dat geld er zelf niet voor over hebben.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *