|

The Lying Room van Nicci French

The Lying Room Nicci French

De boeken van Nicci French lees ik graag, maar alle boeken met die Frida in de hoofdrol liet ik links liggen. Want ik houd niet van die boeken met een detective of politieagent in de hoofdrol.

Dus het duurde een hele tijd voordat er weer wat te lezen was van Nicci French voor mij, want ze waren bezig om alle dagen van de week af te werken met die Frida reeks.

Toen ik The Lying Room tegenkwam in de bibliotheek was ik dan ook blij verrast. Eindelijk weer een leuk boek van Nicci French.

Lees hieronder mijn review van The Lying Room.

The Lying Room

The Lying Room speelt zich af in een huiselijk setting, namelijk het gezin van Neve Connolly. Neve woont met haar man en drie kinderen in een huis in Londen. Ze heeft een parttime baan, en leidt een vrij gewoon leven als moderne moeder die kind en gezin probeert te combineren.

Vermoord

Maar dan ontdek je dat Neve een verhouding heeft met haar baas. En vervolgens vindt ze hem dood: iemand heeft hem de hersens ingeslagen met een hamer.

In paniek wist Neve al haar sporen uit, want haar oudste dochter is emotioneel heel fragiel. Neve is bang dat als haar overspel uitkomt dit haar dochter enorm zal beschadigen. Vandaar dat ze de 'crime scene,' schoonpoetst.

Onderzoek naar de moord

Nadat de moord wordt ontdekt, komt er natuurlijk een onderzoek. De dienstdoende agent lijkt door te hebben dat Neve er meer van af weet, en zoekt haar vaak op met zogenaamd nonchalante vragen, wat natuurlijk enorm stressvol is voor Neve. Ze moet al haar leugens onthouden en proberen een coherent verhaal te vertellen.

De rode draad in The Lying Room

De rode draad in The Lying Room is hoe Neve de schijn van haar normale (gezins)leven probeert vast en óp te houden. Het is een psychologische thriller met een hoog huiselijk gehalte.

Nicci French beschrijft telkens uitgebreid alle huishoudelijke handelingen die Neve doet, en die in scherp contrast staan met de moord.

'The clock said it was ten past seven. She filled a glass with water and drank it slowly, tied her dressing gown more firmly, took a deep breath and turned to face the room. The door opened on cue. (...) She shook oats into a saucepan and added milk and a tiny pinch of salt, put it on the hob to heat. She did it all without thinking.' 

Soms doet het bijna kluchtig aan hoe Neve's pogingen om het huishouden in het gareel te krijgen als het ware gesaboteerd worden door het gewone, dagelijks leven. Het lijkt haar allemaal maar te overkomen. Soms had ik het gevoel dat ze best eens 'Nee,' tegen iets had kunnen zeggen. Maar Neve lijkt op een bepaalde manier machteloos en willoos in de stroom van gebeurtenissen.

Mijn conclusie over The Lying Room

Na een wat moeizame start, kreeg het verhaal van The Lying Room mij in zijn greep. Ik kreeg zin om verder te lezen, en te ontdekken hoe het zou aflopen.

The Lying Room is een goed geschreven verhaal. Maar ik vond de ontknoping best teleurstellend moet ik bekennen. Ik ervaarde die als de bekende sisser waarmee iets zou afloopt.

Praktische informatie over The Lying Room

The Lying Room is voor 20,- te koop bij bol.com. Maar de eBook versie heb je al voor ongeveer de helft:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *