De hartsvriendin van Heleen van Rooyen review

de hartsvriendin review

Vier jaar na haar boek De Mannentester kwam Heleen van Royen met haar vijfde roman: De Hartsvriendin.

De Hartsvriendin: grote marketingcampagne

De marketing van het boek is optimaal: er is een speciale website gemaakt voor De Hartsvriendin, waarop je filmpjes kunt bekijken waarin Heleen van Royen een hoofdstuk voorleest, er is een playlist en je kunt video's bekijken van Heleen van Royen. 

Niet alleen dat: er is zelfs een heuse Heleen van Royen Store uit de grond gestampt waar al haar boeken verkocht worden. Aan de publiciteit en de marketing zal het dus niet liggen, maar helaas wel aan het boek.

Het gaat eigenlijk nergens over

Het grootste euvel is het gebrek aan een plot of verhaallijn. Want waar gaat De Hartsvriendin eigenlijk over? Kort samengevat: 

over een moeder van twee kinderen met overgewicht, die er moeite mee heeft dat ze veertig wordt. 

Als je de achterflap even doorneemt, weet je het ook. Toch beslaat het boek 283 bladzijden, en komt er nog een tweede boek.

Dat er nauwelijks een plot is, geeft Heleen van Royen feitelijk toe in een interview in de Volkskrant:

'Voor het eerst heb ik intuïtief een boek geschreven, zonder vooraf een plot uit te denken. Ik wist niet dat ik dat kon. Het verhaal over die hartsvriendinnen drong zich aan me op. '

Misschien was het toch goed geweest om van tevoren iets meer na te denken.

Positieve punten van De Hartsvriendin

Maar wie van de schrijfstijl van Heleen van Royen houdt zal De Hartsvriendin wel kunnen waarderen. Het boek is namelijk geschreven in haar kenmerkende, vaak humoristische stijl.

Mooi tijdsbeeld

Sommige boeken zijn tijdloos, en blijven altijd interessant. Maar De Hartsvriendin is typerend voor het huidige tijdsbestek. Zo probeert Yvonne de Graaf, in het kielzog van haar kinderen, actief te worden op de sociale media. Heleen van Royen beschrijft dit heel humoristisch, en steekt tegelijkertijd effectief de draak met bijvoorbeeld Facebook.

Ook prettig is dat de hoofdpersoon nu eens geen slecht huwelijk of een slechte relatie met haar kinderen heeft. Integendeel: het is een warm gezin. Hoofdpersoon Yvonne de Graaf is bovenal heel erg gewoon en doorsnee. 

Herkenbaar

De zaken waarmee ze worstelt zijn herkenbaar, en niet te dramatisch. Zoals het verschil in seksueel verlangen tussen Yvonne en haar man, de vrees haar jeugd te verliezen en een vriendin die haar niet op waarde schat.

Het meest dramatische zijn de voorzichtige signalen dat Yvonne's zelfverzekerde dochter weleens aan anorexia zou kunnen lijden.

Een doodgewone vrouw

Yvonne de Graaf doet een beetje denken aan de zoektocht van Henk Spaan en Harry Vermeegen in het programma Pisa. Daarin zochten zij een 'doodgewone man'. Er was zelfs een gelijknamig liedje van. 'k ben een doodgewone man, en daar is er maar eentje van.' Yvonne is zijn vrouwelijk equivalent.

De Hartsvriendin: prima tussendoortje

De Hartsvriendin is een gezellig tussendoortje. Je leest het in één middag uit, en Heleen van Royens humoristische stijl ontlokt hier en daar vast wel een lach.

Maar halverwege vraag je je als lezer af: 'Waarom zou ik nog verder lezen?' Want er is geen plot die het verhaal voortstuwt.

Praktische informatie

De Hartsvriendin is voor 6,90 te koop bij Bol.com. 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *