|

Een zachte hand van Leïla Slimani

een zachte hand
Het zou zo de plot van een gemiddelde chicklit roman kunnen zijn:

Drukbezette tweeverdieners huren een nanny in, die zich vervolgens ontpopt tot enge psychopaat.

Maar hoewel dit wel zo ongeveer de plot is van het boek Een zachte hand is het toch beslist geen chicklit.

En dat komt door de stijl van Leïla Slimani.

Een zachte hand: het verhaal

Myriam en Paul zijn gelukkig getrouwd, en wonen in hartje Parijs. Als hun dochter wordt geboren omarmt Myriam het moederschap met volle overgave. Sterker nog, ze wordt opnieuw zwanger omdat ze de periode dat ze fulltime kan zorgen en (op)voeden wil verlengen.

Thuisblijfmoederschap benauwt

Maar dan beginnen de dagen als thuisblijfmoeder haar te benauwen. En als ze de kans krijgt haar werk als advocaat weer op te pakken grijpt ze die met beide handen aan. In de persoon van Louise vinden ze een betrouwbare oppas.

Geweldige oppas

Al snel maakt Louise zich onmisbaar in hun gezin en huishouden. Het huis is opgeruimd en schoon, de kinderen worden keurig opgevoed en Myriam en Paul hebben de handen vrij voor hun carrières. Tegelijkertijd blijven ze betrokken en liefdevolle ouders.

Maar de vrijheid die Louise voor hen mogelijk maakt is enorm verlokkelijk.

Langzaam maar zeker ontspoort Louise echter. Myriam en Paul pikken soms wat signalen op, maar denken meestal dat ze misschien overdreven reageren. Ze sussen hun gevoelens van ongehagen weg.

Tot het te laat is.

Een zachte hand: opzet van het verhaal

Het verhaal begint met een klap in je gezicht: 'De baby is dood'. Je struikelt als lezer het verhaal binnen, en wordt onmiddellijk overvallen door het verschrikkelijke van wat er is gebeurd. Dat zorgt er voor dat je verder wilt lezen, omdat je wilt weten wat er in vredesnaam is gebeurd. En waarom.

Er zijn gelukkig geen wisselingen van perspectief per hoofdstuk, maar als lezer krijg je inzicht in de gedachtenwereld van Louise, Myriam en een klein beetje van vader Paul.

Wat is de gedachte achter Een zachte hand?

Nadat ik het boek uit had vroeg ik me af: 'Waarom?! Waarom schreef Leïla Slimani dit verhaal? Wat was haar bedoeling? Waarom schreef ze zo'n akelig verhaal?!

Is het een waarschuwing voor werkende ouders om niet zoveel van de zorg voor hun kinderen uit handen te geven aan een nanny?

Thema's in Een zachte hand

Op nrc.nl lees ik dat het boek gaat over de druk op jonge moeders om de perfecte moeder te zijn. Slimani wilde met dit boek vertellen dat moeders niet altijd blij zijn met hun moederschap. Thema's in het boek zijn:

  • De worstelingen van een modern gezin
  • Moederschap anno 2017
  • Combinatie gezin-carrière
  • Klassenverschillen
  • Ik-tijdperk

Praktische informatie over Een zachte hand

Een zachte hand is voor 19,99 te koop bij bol.com. Ik vind het niet geschikt als kraamcadeau. Sterker nog, het lijkt me zelfs ongepast.
Ook vraag ik me sterk af of het boek geschikt is voor nieuwbakken moeders. Ik denk het eigenlijk niet.

Lees hier de eerste 20 pagina's van het boek gratis.

Leestip: Tropenjaar

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *