Eerst een kus: kun je iemand in leven houden met social media?

Eerst een kus

Mag je iemand helpen die zelfmoord wil plegen?

Daarover gaat Eerst een kus. En dan niet in termen van iemand letterlijk helpen zelfmoord te plegen, maar helpen op een andere manier.

Eerst een kus: plot

Hoofdpersoon Leila heeft recent haar moeder verloren aan een slopend ziekbed. Leila's moeder leed aan MS.

Leila

Leila leidt een teruggetrokken bestaan, en heeft eigenlijk geen vrienden. Ze brengt veel tijd online door. Via Adrian Dervish, leider van de filosofische onlinegemeenschap Red Pill, krijgt Leila 'project Tess'.

Bipolaire stoornis

Tess is de persoon in dit boek die zelfmoord wil plegen. Tess lijdt aan een bipolaire stoornis waarbij zware depressies worden afgewisseld met manische periodes. Maar omdat ze haar omgeving niet teveel verdriet wil doen, wil ze hen laten denken dat ze ergens een teruggetrokken leven is gaan leiden.

Online identiteit overnemen

Leila moet Tess'(online) identiteit overnemen. Ze beantwoord Tess' mails en houdt haar Facebookaccount bij. Het idee is dat 'Tess' langzaam maar zeker steeds minder zal reageren op mails en Facebook waardoor mensen geleidelijk uit het oog verliezen.

Maar op een gegeven moment krijgt Leila gevoelens voor een oude vlam van Tess, en vertelt ze hem de waarheid over Tess' mailtjes. Ze doet dit in de hoop op een relatie. Maar hij reageert vol afschuw, waarop Tess het hele verhaal opbiecht bij de politie. Adrian Dervish wordt op dat moment al gezocht omdat hij mensen tot zelfmoord zou aanzetten.

Hoewel Tess in eerste instantie wordt gearresteerd, wordt ze al snel weer vrijgelaten. En dan gaat ze op zoek naar Tess. Ze wil weten wat er met haar gebeurd is.

Over Eerst een kus

Hoewel ik het een interessant gegeven vond, was het boek toch wat saai. Op een gegeven moment ging ik meer 'scannen' dan lezen. Ik wilde namelijk nog wel weten hoe het afliep, maar las steeds slordiger.

De 'ontknoping' vond ik niet geweldig.

Het leukste aan dit boek is eigenlijk het onderwerp. En de rol van de sociale media.

Kun je iemand in leven houden via sociale media?

Praktische informatie

Eerst een kus is voor 18,95 te koop bij bol.com

Eerst een kus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *