|

Los van aarden paden, Marian Geense

Los van aarden paarden...

Het is een titel die weinig prijsgeeft over de inhoud van het boek. Wel vind ik het zwaar klinken.


De ondertitel biedt uitkomst: 'Een jong gezin in de greep van dementie.' 

En op de cover zie je een dame met rugzak en kaart, op een pont stappen. Tsja. Het is me niet duidelijk wat daar precies mee bedoeld wordt.


Los van aarden paden: waar gaat het over?

Zoals de ondertitel dus al vertelt gaat Los van aarden paden over een jong gezin dat te maken krijgt met dementie. Nou komt dementie wel vaker voor, als bijvoorbeeld opa's of oma's langzaamaan steeds vergeetachtiger worden en uiteindelijk de diagnose dementie krijgen.

Maar in Los van aarden paden is het de moeder die dementeert.  Mabel, de 46-jarige moeder van het gezin is degene die de diagnose Ziekte van Alzheimer krijgt en langzaam maar zeker de controle over haar leven en zichzelf verliest.

En zo'n jong iemand, wier kinderen haar nog zo nodig hebben die dementeert is extra schrijnend.

De hoofdpersonen

Mabel en haar man Marijn hebben twee kinderen: een zoon en een dochter. Daarnaast spelen Mabels ouders een belangrijke rol: zij staan het gezin bij waar ze maar kunnen.

Maar uiteindelijk besluit Martijn dat het thuis echt niet meer kan, en wordt Mabel opgenomen in een verpleeghuis. Dat lijdt tot een verwijdering tussen Martijn en zijn schoonouders, die het er niet mee eens zijn.

Los van aarden paarden: niet zo goed geschreven

Hoewel Marian Geense beslist goede punten benoemt en een kijkje biedt in de ervaringswereld van zowel een dementerende als de omgeving, vertelt ze het verhaal niet prettig...

Zo staat in het ene hoofdstuk Mabel nog wat verdwaasd in de supermarkt, en in het volgende hoofdstuk zijn we ineens een jaar verder en springen haar ouders zoveel mogelijk bij.

Het doet me denken aan het advies aan schrijvers:


'Show, don't tell'.

Marian Geense vertelt, maar laat niet zien.

Daardoor word je als lezer niet echt betrokken bij de personages. Daarvoor gaat ze met veel te grote sprongen door het verhaal.

Los van aarden paarden lijkt in die zin de opzet voor een boek. Een synopsis.

Maar het echte verhaal moet nog geschreven worden.


Conclusie over Los van aarden paden

Los van aarden paarden gaat over dementie bij een 46-jarige moeder en de gevolgen voor haar gezin en omgeving. Ik denk dat veel dingen herkenbaar zullen zijn voor mensen die met een dementerende te maken krijgen. En de beschrijving van het Alzheimer Cafe als ontmoetingsplek voor mantelzorgers, kan waardevol zijn en mensen op een idee brengen.

Maar als verhaal schiet Los van aarden paarden helaas te kort.

Ik geef dit boek daarom een 5.

Praktische informatie over Los van aarden paden

Los van aarden paarden is voor 18,95 te koop bij bol.com.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *