Columns van moeders in boekvorm

Eén uitgeverij, twee moeders, twee boeken.

Dit jaar kwamen bij uitgeverij Free Musketeers twee nieuwe boeken uit waarin moeders, in de vorm van columns, vertellen over hun dagelijks leven. Astrid Rijff doet dat in haar boek 'Astales, het leven bekeken', en Yvonne van der Wall in haar boek 'Het leed dat huisvrouw heet'.

Twee heel verschillende boeken, iets wat weerspiegeld wordt in de omslag. Astrids boek heeft een levensbeschouwelijke uitstraling met een zandpad waarover een vrouwelijke schaduw valt, terwijl op Yvonne's boek een cartooneske vrouw prijkt. In beide gevallen geeft het uiterlijk van het boek een goede voorspelling van de inhoud.

Beide boeken zijn leuk om te lezen, en vullen elkaar aan. In Astrids boek staat de sfeertekening centraal, en in Yvonne's boek ironie en ergernissen. Wat dit laatste betreft is de ondertitel 'alledaagse ergernissen van een moeder' goed gekozen.

Er zijn soms wat kleine stijlfoutjes, die een redacteur er wellicht had uitgehaald. Een voorbeeld hiervan in 'Het leed dat huisvrouw heet': ' Ik schiet naar beneden en informeer verontrustend (...)' *

Yvonne gebruikt bovendien regelmatig wat archaïsch getinte woorden als 'tevens, doch en altoos', waardoor haar zinnen nu en dan wat gekunsteld overkomen. Maar gezien haar populairiteit op hyves storen weinig lezers zich hier aan!

Astrids boek bestaat uit drie delen: columns over het leven van een moeder, columns met overpeinzingen over het leven in het algemeen, en gedichten. Yvonne's boek is iets dikker, en beslaat meer onderwerpen.

Beide boeken bieden veel herkenning en zien er professioneel uit. Het is leuk om te lezen hoe andere vrouwen het moederschap zien en ervaren, en hoewel Yvonne's en Astrids schrijftechniek nog niet kan tippen aan Daphne Deckers, kan de inhoud dat wel.

Meer weten?

Zowel Yvonne als Astrid bieden op hun website de mogelijkheid het boek te kopen. Astrids boek kost 15,95 en Yvonne's boek 16,95.

Yvonne's website,
Yvonne's blog/hyve

* Met het snelle reactie reactievermogen en de flexibliteit die zo kenmerkend is voor moeders heeft Yvonne inmiddels actie ondernomen en het onjuiste gebruik van het woord 'verontrustend' verbeterd! Mensen die het boek nu bestellen hoeven dus niet verontrust te zijn.

Astrids blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *