|

De weg naar Cliffrock Castle - deel 3 in de reeks

de weg naar cliffrock castle

Eerder schreef ik een review over het boek Cliffrock Castle, werken op een kasteel in Schotland. Ik was daar destijds erg nieuwsgierig naar, en had veel zin om het boek te lezen. Ik verwachtte een kijkje in het leven op het Schotse platteland inclusief een heus kasteel!

Maar zoals je in mijn review van Cliffrock Castle werken op een kasteel in Schotland kunt lezen, viel het me toch een beetje tegen. Het beantwoordde niet helemaal aan mijn verwachtingen.

Dus toen ik hoorde dat er een tweede deel over het leven rondom Cliffrock Castle was, liet ik dat links liggen.

Cliffrock Castle: derde deel

Waarom ik het derde deel dat De weg naar Cliffrock Castle heet dan wel wilde lezen, kan ik eigenlijk niet verklaren. Maar dit derde deel raakte mij veel meer dan het eerste deel, en beantwoordt veel meer aan mijn verwachtingen dan het eerste boek.

Tot zover mijn introductie!

Over naar het boek: De weg naar Cliffrock Castle, een vlucht naar de Schotse hooglanden.

De weg naar Cliffrock Castle

In de weg naar Cliffrock Castle vertelt Josephine Rombouts hoe ze daar terecht zijn gekomen. Wat de aanleiding en overwegingen waren om Nederland te verlaten en te emigreren naar Schotland. En dat zijn heel andere redenen dan mensen met emigratieplannen doorgaans noemen.

Emigreren als een vlucht

De emigratie naar Schotland is eigenlijk een vlucht voor Josephine en haar gezin. Haar kinderen Raaf en Wolf functioneren niet goed in het Nederlandse schoolsysteem, en dat heeft enorme gevolgen. Ze belanden er zelfs mee in de rechtbank en krijgen een grote boete en voorwaardelijke gevangenisstraf. Het is echt ongelofelijk, en ik las het met een mengeling van groeiende ontzetting en herkenning.

Want ook ik heb twee zonen die niet voldeden aan de norm van het huidige onderwijssysteem. Ook ik kreeg te maken met een leerplichtambtenaar, rugzakjes, cluster 4 scholen etc. Bij mij liep het alleen minder akelig af dan bij Josephine.

Waar ik bij haar eerste boek over Cliffrock Castle iets miste, heb ik dat bij dit tweede boek niet. Je krijgt als lezer echt een uitgebreid kijkje in het dagelijks leven in Schotland, en ook hoe Josephine dingen ervaart.

De opzet van Cliffrock Castle

Josephine wisselt per hoofdstuk van tijd. Het ene hoofdstuk is in het nu van Schotland, en het andere is een aantal jaren geleden in Nederland. Zo ontvouwt zich langzaam maar zeker de gebeurtenissen die leidden tot hun emigratie.

Mijn conclusie

Hoewel dit het derde boek is in de reeks, zou het prima het eerste deel kunnen zijn. Dit boek vertelt feitelijk het begin, en hoe Josephine en haar man in Schotland terecht zijn gekomen.

Persoonlijk zou ik iemand dan ook aanraden om éérst De weg naar Cliffrock Castle te lezen, en pas daarna Werken op een kasteel in Schotland.

Ik denk dat dit het lezen van de eerste twee boeken interessanter maakt.

Nu ik Josephine en haar gezin beter heb leren kennen, voel ik ineens een drang om Werken op een kasteel in Schotland nog een keer te lezen. Nu met een beter perspectief, waardoor ik het boek denk ik beter zal begrijpen.

Praktische informatie over De weg naar Cliffrock Castle

De weg naar Cliffrock Castle is voor 20,91 te koop bij bol.com.

 

Hieronder zie je de andere twee delen:

Werken op een kasteel in Schotland

Cliffrock Castle werken op een kasteel in Schotland

Het gevaar van Cliffrock Castle

P.S.

De ervaringen van Josephine Rombouts met het Nederlandse onderwijssysteem en de leerkrachten die er werken, staan in scherp contrast met de verhalen in Juf er is een kind kwijt. Dat boek is een verzameling van verhalen van leraren in het basisonderwijs. Zie ook mijn ervaring met het fenomeen gesprek met een leerplichtamtenaar!
Zo betrokken en aardig ze klinken in Juf er is een kind kwijt, zo vreselijk zijn ze in Josephine's boek...

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *