De Lerares: over een lerares die een relatie begint met een leerling

de lerares

Ik weet al niet eens meer waar ik las over het boek De Lerares.

Maar het was in één of ander tijdschrift. En ik las dat dit boek veel stof deed opwaaien, omdat het gaat over een taboe: een lerares die een relatie begint met een leerling.

Ik was daar wel benieuwd naar, en reserveerde het in de bibliotheek. De Lerares, oorspronkelijke titel Tampa, is de debuut roman van Alissa Nutting.

De Lerares: is het een knoopsgat of een vagina?

Hoewel de cover een simpel knoopsgat is, heeft hij toch iets schunnigs. Want zo'n knoopsgat lijkt eigenlijk verdacht veel op een vagina. Zeker in de context van het onderwerp van het boek, heeft de cover iets dubbelzinnig.

Het verhaal van De Lerares

De hoofdpersoon in De Lerares, is de beeldschone Celeste Price. Celeste is getrouwd maar voelt weinig tot niets voor haar man. Dat komt omdat haar seksuele interesse zich richt op jonge jongens. Denk aan veertienjarigen bij wie de puberteit nog niet heeft toegeslagen.

Haar baan als lerares is voor Celeste de perfecte manier om jonge jongens onder haar bereik te krijgen. Zorgvuldig zoekt ze er eentje uit die haar geschikt lijkt om te verleiden. Dat wordt de introverte Jack Patrick.

Er is geen enkele sprake bij Celeste van scrupules, of dat ze haar verlangens naar jonge jongens afkeurt. Ze is er alleen maar mee bezig hoe ze ze in haar bed kan krijgen.

Puur om de sex

Het gaat Celeste puur om het lichamelijke contact. Ze zoekt beslist geen emotionele verbinding. Als Jack verliefd op haar wordt, irriteert haar dit alleen maar. Ze wil hem echt alleen maar om zijn jongens lichaam. En van te voren berekent ze al de uiterste houdbaarheidsdatum van hun affaire. Want sex met minderjarigen is strafbaar, en daarom is Celeste voortdurend op haar hoede om ontdekking te voorkomen.

Afgezien van de veiligheid, weet ze bovendien dat zo gauw Jack ouder wordt, ze hem afstotelijk zal gaan vinden. Dus terwijl Jack droomt van een gezamenlijke toekomst, denkt Celeste er aan hoe ze hem geruisloos kan dumpen en een nieuwe jongeling kan vinden.

Uiteindelijk komt Celeste's gedrag toch uit, maar het verhaal eindigt er mee dat ze weer jonge jongens verleid.

Pornografische scènes

Nutting is behoorlijk expliciet in haar beschrijvingen van de sex scènes. De eerste zin van het boek zet wat dat betreft de toon:

'De nacht voor mijn eerste lesdag bracht ik opgewonden en onhoorbaar masturberend door op mijn mijn helft van de matras, zonder een oog dicht te doen.'

Wat wil Nutting nou eigenlijk zeggen?

Toen ik het boek uit had, dacht ik: 'Tsja. En wat nu?' Wat wilde Alissa Nutting nou eigenlijk zeggen met dit boek? Ik heb het geduldig uitgelezen, maar aan het eind zat ik eigenlijk nog steeds te wachten op de clou.

Gelukkig werd Nutting diverse keren geïnterviewd en geeft ze daar in die interviews het antwoord!

Wat Alissa Nutting zegt over haar boek

Alissa Nutting werd geïnspireerd door de zaak van de Amerikaanse lerares Debra Lafave. Debra Lafave zat op dezelfde school als Alissa Nutting. Lafave werd gearresteerd voor haar relatie met een veertienjarige leerling. Maar werd vrijgesproken omdat ze te knap zou zijn voor de gevangenis!

Dubbele moraal

Nutting wil met haar boek De Lerares de dubbele moraal bloot leggen. Namelijk dat wanneer het slachtoffer een jóngen en is, en de dader een knappe jonge vrouw, het minder als een negatieve ervaring voor de jongen wordt gezien. Sterker nog, het zou bijna stoer zijn dat je het als jonge jongen hebt aangelegd met je lerares.

Maar daarnaast wil ze ook de invloed laten zien van het schoonheidsideaal. Mensen met een knap uiterlijk krijgen vaak een soort vrijstelling vindt Nutting.

Nutting:

'What I wanted to show with Celeste was how people were willing to ignore and overlook and forgive based on her looks alone. How even when there was mounting evidence that she was doing something very wrong, because of how she looked, no one wanted to address it.'Conclusie

De Lerares leest gemakkelijk weg, maar er zit geen enkele moraal in. Het gaat alleen maar over de verlangens van Celeste en dat ze die wil bevredigen. Zelfs in de karakers van Fifty Shades of Grey zit nog meer ontwikkeling.

Praktische informatie

Jij redt het wel is voor 18,95 te koop bij bol.com

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *