|

Charlotte van Pia de Jong

Het is de nachtmerrie van iedere ouder: je kind krijgt een ongeneeslijke ziekte.

Dat gebeurt Pia. Haar dochtertje Charlotte wordt geboren met vreemde blauwe vlekjes en bultjes op haar lichaam. Het blijken tumoren te zijn, als gevolg van een zeer gevaarlijke vorm van leukemie.

Zeldzame vorm van leukemie

De artsen adviseren Pia en haar man om zich voor te bereiden op het ergste. Charlotte heeft niet lang meer, en het enige dat de artsen kunnen bieden is chemotherapie. Maar dat is heel gevaarlijk voor pasgeboren kinderen en of het gaat helpen is maar heel erg de vraag.


Niet behandelen

Charlotte en haar man kiezen er daarom voor om niet te gaan behandelen. Pia zegt:


'We gaan naar huis en wachten op wat komen gaat.' 

Pia, Robbert en hun kinderen trekken zich terug in hun veilige huis. Samen vormen ze een soort veilige cocon. Een kleine veilige wereld.

Uiteindelijk voltrekt zich een klein wonder: Charlotte geneest als vanzelf.


Over Charlotte: niet het zoveelste boek over een dodelijk ziek kind

Charlotte is het verhaal van een moeder met een dodelijk ziek kind. Dit type ervaringsliteratuur is populair en talrijk.

Maar Pia de Jongs verhaal onderscheidt zich van de massa. Haar schrijfstijl is vaak bijna poëtisch, en er zijn nauwelijks verhalen over ziekenhuisbezoeken, kanker etc.

Charlotte is een sfeervolle schets van een gezin dat zich in zichzelf terugtrekt, en daarin geluk vindt tussen het verdriet en de angst.

Tegelijkertijd vond ik Charlotte een soort ode aan het stadsleven. Pia schetst haar buurvrouw, buurmannen en het kleine stadsparkje waar ze met haar kinderen naar toe gaat heel levendig en aantrekkelijk.

Je zou er zo van in de stad willen gaan wonen.

Conclusie over Charlotte

Charlotte is een heel sfeervol geschreven boek dat bijna leest als een roman. Het geeft tegelijkertijd een beeld van het jaar waarin Pia zich met haar gezin terugtrok van de wereld, en als een schets van het leven in de grote stad.

Door het happy end, en Pia de Jongs schrijfstijl is het beslist geen akelig boek, ook al is het onderwerp dat wel.

Praktische informatie over CharlotteCharlotte is voor19,95 te koop bij bol.com

8 reacties

  1. het kan je zo overkomen!! Onze zoon had ook een sort muggenbultje op een litteken. Niets bijzonders volgen de dokter. Uitslag:niet iets niets bijzonders, maar een zeldzame sort kanker die alleen voorkomt op littekens.
    Na operatie geen chemo's. 50 % kans op terugkeer. Hij is gezond en het is niet meer terug gekomen binnen de 5 jaar. Het is nu 8 jaar terug.
    Groet, Wilma

  2. Ik heb het gelezen en ik vond het een mooi boek.
    Toen mijn kinderen klein waren hebben we heel spannende dingen beleefd. Onze oudste was zwaar ondervoed vanwege de gevolgen van koemelkallergie en medische begeleiding liet zwaar te wensen over. Onze jongste heeft longontsteking en bronchitis gehad en was verschrikkelijk benauwd.
    Onze jongste heeft nu al jaren zware chronische vermoeidheid. Hij loopt nu bij de longarts. Moeilijk hoor, zieke kinderen. Gezondheid is zo kostbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *