|

Handboek voor wereldburgers, Esther Jacobs

handboek voor wereldburgers

Esther Jacobs is wat ze zelf noemt, een wereldburger. Een digitale nomade. In haar boek Handboek voor wereldburgers vertelt ze over haar ervaringen.

Handboek voor wereldburgers

Handboek voor wereldburgers bestaat uit twee delen. In het eerste deel vertelt Esther Jacobs over de problemen en hobbels waar ze tegenaan liep toen ze niet langer voldeed aan de heersende norm van huisje, boompje, beestje.

Het is zo'n typisch verhaal waar je plaatsvervangend gefrustreerd van wordt! Met vervelende en onbehulpzame ambtenaren die niet verder kijken dan hun neus lang is, en zich vastbijten in onzinnige regeltjes.

Tweede deel van  het boek

Het tweede deel van Handboek voor werelburgers vond ik een stuk opwekkender en leuker om te lezen. Want hier gaat Esther Jacobs in op wat er voor nodig is om je leven een andere wending te geven. En waarom je dat zou willen.

Handboek voor wereldburgers is interessant op 2 niveau's 

Je kunt Handboek voor wereldburgers lezen als een soort how-to gids als je zelf naar het buitenland wilt vertrekken, zonder figuurlijke en letterlijke bagage.

Maar daarnaast kun je het ook lezen als een verhaal over je eigen keuzes durven te maken. Je bewust worden van je waarden en normen, en je af te vragen of ze wel echt van jou zijn. En of je er tevreden mee bent.

Want je hoeft niet per sé een wereldburger te worden om in vrijheid te kunnen leven.

Eén  kanttekening bij al die vrijheid

Esther Jacobs leeft zo vrij als een vogeltje. Maar één ding viel me op. Hoe vrij en onafhankelijk ze ook is, er is één ding waarmee haar leven staat of valt. En dat is internet! Want om zich te ontdoen van allerlei bagage, heeft ze belangrijke papieren digitaal gezet. Een groot deel van haar leven zit in de cloud.

Weliswaar is ze onafhankelijk en vrij, maar tegelijkertijd is ze compleet áfhankelijk van het internet.

Conclusie over Handboek voor wereldburgers

Handboek voor wereldburgers is prettig geschreven, en interessant. Als je plannen hebt om Nederland te verlaten, is het heel informatief. Maar je kunt het dus ook lezen als een spiegel om eens voor jezelf na te gaan of je tevreden bent met je leven zoals het is. En om de moed te vatten buiten de platgetreden paden te gaan!

Praktische informatie over Handboek voor wereldburgers

Handboek voor wereldburgers is voor 20,- te koop bij bol.com

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *