|

Ik volg je, Marelle Boersma

Stalkers. Je leest er wel eens over in de krant. Sommige beroemdheden hebben bijvoorbeeld wel eens last van stalkers.

Een stalker valt iemand lastig. Volgens wikipedia is stalking:

'Het stelselmatig lastigvallen van een persoon, door die persoon te achtervolgen, steeds op hinderlijke wijze contact op te nemen, en soms ook te bedreigen.'

Dit gebeurt Pien, de hoofdpersoon van Marelle Boersma's boek Ik volg je. Een treffende titel! Want Piens stalker volgt haar zeker! Hij lijkt wel overal te zijn. En het helpt ook niet dat dat hij een gewaardeerde bewoner is van het christelijke dorpje waar ze woont.

Het verhaal

Pien is een alleenstaande moeder, en werkt als wijkverpleegkundige. Dagelijks hoort ze welke patiënten ze moet bezoeken, en welke medicatie ze nodig hebben. Die medicatie haalt ze bij de apotheek. En daar werkt haar stalker, Theo.

Theo lijkt een vriendelijke man, en hij en Piet hebben een vriendschappelijk contact. Dan nodigt hij Pien uit voor een etentje bij hem thuis. Pien heeft eigenlijk niet zo'n zin, maar Theo weet haar over te halen met de belofte dat er nog twee andere mensen zullen komen.

Maar als Pien bij Theo arriveert blijken de twee andere mensen onverwachts te hebben afgezegd. De avond verloopt gezellig, maar als Pien naar huis wil gaan, blijkt de deur op slot.

En dat is het begin van het stalken.

Theo is er van overtuigd dat hij en Piet voor elkaar gemaakt zijn. Pien moet dat alleen even gaan inzien! Hij is een geduldig man, maar wil haar wel graag helpen om tot het inzicht te komen dat ze bij elkaar horen. En dus belt hij haar voortdurend, stuurt sms-jes en staat hij in het donker naar haar huis te gluren.

Stalken

Wat mij vooral opviel is hoezeer een stalker zijn slachtoffer in zijn macht heeft! Zelfs als Theo even niets van zich laat horen, kan Pien niet meer ontspannen. Ze maakt zich steeds zorgen over wat hij nu weer gaat doen. Het is bijna nog beter als hij buiten haar huis staat te gluren, want dan weet ze tenminste waar hij is.

De totale hulpeloosheid van het slachtoffer vond ik echt heel schrijnend. Theo beheerst steeds meer Piens leven en gedachten. Ze gaat zelfs aan haar eigen observaties twijfelen.

Verrassende wending

In 'Ik volg je' is ook een rol weggelegd voor Piens beste vriend René. René is in zijn jeugd veel gepest omdat hij graag vrouwenkleding draagt. De band tussen Pien en René lijkt heel waardevol, in het bekrompen dorp waar ze allebei niet echt geaccepteerd worden.

Toch komt er een moment waarop de vreselijke Theo warempel eventjes nog minder erg lijkt dan René!

Aan het eind van het verhaal geeft Marelle Boersma nog een laatste keer een wending aan het verhaal. Petje af daarvoor! Ik vond het een leuke, en tegelijkertijd zwaar deprimerende wending.

Conclusie over 'Ik volg je'

'Ik volg je' is volgens de cover een psychologische thriller. Het verhaal is vlot geschreven, en best spannend. Wel ergerde ik me soms aan Piens hulpeloosheid.
Maar misschien is die hulpeloosheid wel juist een kenmerk van gestalkt worden. Dit boek biedt naast een spannend verhaal dan ook een interessant kijkje in het leven van iemand die een stalker heeft.
Wie zin heeft in een spannend boek, dat zich in Nederland afspeelt, zal zich geen buil vallen aan 'Ik volg je'. Ik vind het ook best een boek dat verfilmd kan worden.Ik heb het in ieder geval met plezier gelezen. Maar ik breng het zonder spijt terug naar de bieb.

Praktische informatie

Ik volg je is bij bol.com te koop voor de vriendelijke prijs van 14,95.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *