|

Blokkenjongen, Keith Stuart

Als het om computerspelletjes gaat, en 'schermtijd' dan gaat het meestal over de kwalijke gevolgen voor de ontwikkeling van kinderen.

Maar in het boek Blokkenjongen van Keith Stuart is het juist een  computerspel dat er voor zorgt dat een autistisch jongetje een sprong in zijn ontwikkeling maakt.

En dat spel heet Minecraft

Blokkenjongen: waar gaat het over?

Het hoofdpersonage in Blokkenjongen is Alex. Een dertig-plus vader die worstelt met zijn huwelijk, werk dat hij niet echt leuk vindt en zijn zorgen om zijn autistische zoontje Sam.

Huwelijk onder druk door autistische zoon

Sam trekt een enorme wissel op de relatie van Alex en zijn vrouw Jody. En omdat Alex de neiging heeft weg te lopen van problemen voelt Jody zich er vaak alleen voorstaan in de zorg voor Sam. Uiteindelijk leidt dit er toe dat ze Alex vraagt een tijdje elders te gaan wonen.

Dat is het moment waarop je als lezer Alex leert kennen.

Minecraft doet zijn intrede

In eerste instantie blijft Alex zijn vermijdingsgedrag gewoon voortzetten. Maar op een dag ziet hij Sam Minecraft spelen. In eerste instantie verandert dat helemaal niks, maar het is achteraf bezien de eerste stap op weg naar een verandering. Zowel in Alex als in hun relatie.

Minecraft biedt, met zijn overzichtelijke blokkenwereld een plek aan Sam waarin hij zich veilig voelt. 

En waarin hij goed kan functioneren. Als Alex zich bij Sam voegt in de wereld van Minecraft verbetert langzaam maar zeker hun relatie.


Autisme en Minecraft

Mijn zonen hebben ook Minecraft gespeeld. En ik heb me altijd verwonderd over het feit dat ze het zo leuk vonden. Want vergeleken met andere spellen ziet Minecraft er maar primitief uit. Alle figuren zien er gewoon heel blokkerig uit.

Maar ik kan me heel goed voorstellen dat voor mensen met een stoornis in het autisch spectrum Minecraft een rustige en overzichtelijke wereld is.


Verhaallijn: duidelijke persoonlijke ontwikkeling

In Blokkenjongen maken zowel Alex als Sam een grote persoonlijke ontwikkeling door. Alex ziet eindelijk het verlies van zijn broer onder ogen en ontdekt wat hij wil doen met zijn leven. En Sam wordt opener en leert iets beter functioneren in sociale omgevingen.


Wanneer komt de film?

Je hebt soms van die boeken die gewoonweg vragen om een verfilming. Zo'n boek vind ik Blokkenjongen ook. Het boek kan zo verfilmd worden en dan echt zo'n goede, fijne film worden.

Ik heb zelfs al zitten denken over welke acteurs wie moeten spelen.


Conclusie over Blokkenjongen

Blokkenjongen is een goed geschreven, mooie en sfeervolle roman over een vader, autistische zoon en ouderschap.

Bovendien zal het denk ik een feest van herkenning zijn voor ouders met kinderen met een ASS-stoornis.

Alleen dat laatste maakt dit boek al een aanrader.

Ik geef het een 8.

Citaat dat me trof

Er was iets dat Alex' moeder zegt tegen hem over het overlijden van haar zoon en zijn broertje dat me erg trof. En hoe ze dat verdriet overleefde.

Hier komt het:


'Wanneer je in de winter op al die grote huizen hier past kun je onmogelijk het hele pand warm houden, dat is gewoon niet te doen. Dus kies je welke ruimtes je wilt verwarmen, welke kamers je echt nodig hebt, en de andere sluit je af. Daar laat je het koud worden, en je zegt tegen jezelf dat je daar terugkomt als het eindelijk weer lente wordt. Zo voelde ik me ook nadat George was doodgegaan. Zo heb ik het gered. Ik sloot alles af wat ik niet nodig had en wachtte op de eerste bloesem.' 


Praktische informatie over Blokkenjongen

Blokkenjongen is voor 19,95 te koop bij bol.com. Dat is niet duur voor deze vrij dikke pil die bovendien veel te bieden heeft.

Meer weten over autisme? Kijk dan eens Het beste voor Kees!

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *