De duik, van Catherine Steadman

De duik van Catherine Steadman is een intrigerende psychologische thriller, met een zeer verrassende twist aan het eind. Ik was oprecht verrast door de wending, en daar houd ik van! Dus dankjewel Catherine voor je vaardigheid om een goed verhaal te vertellen en je lezer te verrassen!

De duik: het verhaal

Erin is een documentairemaakster, en haar partner Mark is een investeringsbankier. Hun leven verloopt voorspoedig, en ze zijn druk bezig met hun trouwplannen. Maar dan raakt Mark zijn baan kwijt, en ontstaan er wat spanningen. Gelukkig kunnen ze die redelijk goed uitpraten, en op hun huwelijksdag zijn ze zeer gelukkig. Om hun huwelijk te vieren gaan ze op huwelijksreis naar Bora Bora. Tijdens die vakantie maken ze samen 'een duik' en dat is het begin van het einde.

Ze vinden namelijk 'iets in het water.' Een tas gevuld met onder andere geld en diamanten om precies te zijn. In eerste instantie geven Erin en Mark de gevonden tas netjes af bij de portier van het hotel, maar door en misverstand krijgen ze de tas weer terug. En als ze de inhoud zien, besluiten ze uiteindelijk om die te houden. Maar zo simpel als het op dat moment lijkt, pakt het niet uit, want er zijn anderen op zoek naar de tas. En van het één komt het ander.

De duik: de opzet van het boek

De duik wordt verteld vanuit het perspectief van Erin. Dus geen gedoe met wisselende perspectieven gelukkig. Het verhaal begint met Erin die een graf aan het graven is voor Mark. Vervolgens krijg je als lezer het verhaal te horen dat daartoe leidde. Dit is vrijwel het hele boek. Aan het eind ben je weer in het nu.

Omdat het vooral over Erin gaat, en Mark, is dit een prettig boek voor lezers die het lastig vinden om namen te onthouden of verschillende personages. Lezer zoals ik. Dat is bij De duik geen enkel probleem.

Over Catherine Steadman

De duik is Catherine Steadmans eerste boek! Goed gedaan Catherine. Op basis van De duik ben ik zeker van plan haar volgende boeken te gaan lezen. In onderstaand filmpje vertelt Catherine Steadman over haar boek.

Mijn conclusie over De duik

Ik houd van boeken met verhalen die me verrassen. Dat er iets gebeurt dat ik niet had zien aankomen. Dat had ik met De duik.

Afgezien van de mooie plottwist, is het verhaal ook boeiend omdat Erin en Mark beginnen als een stel brave burgers. Door de vondst van 'iets in het water,' treedt er een proces in werking dat hen verandert. Ze doen dingen waarvoor ze gearresteerd zouden kunnen worden, terwijl ze ergens toch nog steeds die brave burgers zijn.

Dat roept interessante vragen op. Wat zou je zelf hebben gedaan in de positie van Erin en Mark? En hoe gemakkelijk is het om van het rechte pad af te dwalen als de omstandigheden er naar zijn?

Al met al geef ik De duik een 9. Ik vind het een goed boek, en een aanrader voor iedereen die van psychologische thrillers houdt, en het fijn vind als er niet veel personages zijn.


Praktische informatie over De duik

De duik is voor 19,95 te koop bij bol.com en is dat geld zeker waard. Ik las De duik in het Engels, en dan heet hij Something in the water. Ook is hij dan goedkoper: 17,99.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *