You are here - Je bent hier van David Nicholls

je bent hier recensie you are here

David Nicholls werd bij veel mensen bekend door de verfilming van zijn boek One day: de serie kwam op Netflix, en is daar nog steeds te zien. Het is ook de manier waarop ik van David Nicholls hoorde, en op basis daarvan wilde ik zijn nieuwe boek Je bent hier graag lezen.

You are here - Je bent hier van David Nicholls

Ik las David Nicholls' boek Je bent hier in het Engels, maar omdat het boek ook in het Nederlands beschikbaar is, gebruik ik verder de Nederlandse titel. Je bent hier gaat over Marnie en Michael. Allebei hebben ze een stukgelopen huwelijk, hoewel Marnie's scheiding langer geleden is. Michael wil de beroemde Coast to Coast Walk in Noord-Engeland gaan wandelen.

Coast to Coast Walk: tiendaagse wandeltocht

De Coast to Coast Walk is een tiendaagse wandeltocht, en Michael wil bewust alleen gaan lopen om zichzelf te hervinden. Maar zijn vriendin Claire, tevens zijn collega op school, maakt er een groepswandeling van. Zij gaat ook mee met haar tienerzoon, en nodigt Marnie, Colin en ene Tessa uit. Tessa zegt af, maar in plaats van lekker in zijn eentje te kunnen wandelen krijgt Michael dus te maken met vier andere mensen.

Eigenlijk zat Marnie ook helemaal niet te wachten op zowel wandelen als socialiseren met andere mensen, maar ze is zich sterk bewust geworden van haar eenzame bestaan, en wil dit proberen te doorbreken. Daarom stemt ze enigszins schoorvoetend in met de wandeling.

Het verhaal van Je bent hier

Het verhaal van Je bent hier is eigenlijk niet zoveel meer dan een beschrijving van de wandeling, de natuur, de gesprekken en afwisselend het perspectief van Marnie en Michael. In die zin doet Je bent hier me een beetje denken aan het non-fictie boek Nothing much happens: er gebeurt weinig tot niets in dit boek, maar dat is niet erg! Want David Nicholls is een meester in zijn beschrijvingen van de gedachten van Marnie en Michael en van de natuur om hem heen, hoewel ik met dat laatste dan wat minder heb.

Herkenning introversie

Er waren passages in het boek waarin ik mezelf heel erg herkende en me afvroeg: 'Hoe weet David Nicholls dit?!' Bijvoorbeeld zijn beschrijving van Marnie's genot van een afspraak die niet doorgaat:

'She had become addicted to the buzz of the cancelled plan. It was a small and fleeting high and no one would ever look back fondly at all the times they’d managed to get out of something, but for the moment no words were sweeter to Marnie than ‘I’m sorry, I can’t make it.’ It was like being let off an exam that she expected to fail.'

Een andere mooie passage vond ik Michael's overdenking dat wat voor zijn vriendin Cleo een oplossing is, voor hem dat juist niet is. Het is volgens mij het verschil tussen een extravert persoon en een introvert persoon:

'For Cleo, the solution to a problem lay in the presence of other people, while Michael depended on their absence, and while the kindness of a friend was a precious and touching thing, it could also feel like an imposition.'

Voor mij geeft dit precies het probleem weer van het advies dat je toch vooral 'uit je comfort zone' moet gaan en 'er eens gezellig uit moet gaan om Leuke Dingen te doen.' In onze extraverte maatschappij wordt dit advies te pas en te onpas gegeven, en dan wordt weleens vergeten dat er ook mensen zijn die juist stilte en solitude nodig hebben.

Als solitude eenzaamheid wordt

Tegelijkertijd is hun solitude voor zowel Michael als Marnie wel enigszins veranderd in ongewenste eenzaamheid. En voor die eenzaamheid vinden ze soelaas in elkaars gezelschap.

David Nicholls interview over You are here

Mijn conclusie over Je bent hier

Je bent hier is een goed geschreven boek, waarin je als lezer het gevoel hebt dat ook jij een lange wandeltocht maakt. Het is sfeervol en dankzij David Nicholls gedetailleerde schrijfstijl heel humoristisch en herkenbaar. Het is echt een boek met oog van de kleine dingen van het leven. Het is gelukkig beslist geen 'hilarisch' verhaal, of een 'romcom'. Het is dieper en beter dan dat.

Is Je bent hier iets voor jou?

Ik denk dat dit boek alleen al leuk is voor mensen die erg van wandelen houden. En daarnaast is het simpelweg een mooi verhaal over zieleroerselen van twee eenzame mensen met een mooie scheut humor. Op GoodReads krijgt You are here een 4,19. Ik vind dat het wel 4,59 waard is.

Je bent hier van David Nicholls kopen?

Je bent hier van David Nicholls is onder andere te koop op amazon.nl en bij je lokale boekhandel.

je bent hier van david nicholls

Leestips

N.B. Ik vraag me wel af of dit boek in het Nederlands wel net zo leuk kan zijn als in het Engels. Het lijkt me niet eenvoudig te vertalen.

Wat vind jij van de stijl en boeken van David Nicholls?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *