De Woongroep, Franca Treur

De woongroep

Nadat ik Franca Treurs eerste boek een Een dorsvloer vol confetti had gelezen, was ik benieuwd naar haar tweede roman.

Zeeuwse platteland versus Amsterdam

Een dorsvloer vol confetti gaat over een meisje dat op zoekt in een zwaar gereformeerd gezin. Maar haar nieuwste boek De woongroep speelt zich af in het stadse leven van Amsterdam.

Aangezien de eerste met enorm veel waardering was ontvangen, voelde ik met Franca Treur mee: het kan niet makkelijk zijn om op te moeten boksen tegen je eerste enorme succes.

J.K. Rowling pakt dat slim aan: die brengt nieuwe boeken gewoon eerst uit onder een pseudoniem! Zoals Koekoeksjong. En als het dan een succes blijkt, komt ze te voorschijn en zegt: 'Surprise! Ik ben de schrijver!'

Zo voorkomt ze dat ze wordt afgerekend op haar reputatie!

Ook in Franca Treurs geval waren de verwachtingen hoog gespannen. Maar de reacties op De woongroep zijn wisselend.

De woongroep: het verhaal in een notedop

De woongroep vertelt het verhaal van Elenoor Jansen. Een dolende twintiger die een prima leven leidt, maar worstelt met zingevingsproblematiek. Ze probeert zin te vinden door in een woongroep te gaan wonen. Haar vriend die graag met haar wil samenwonen en een gezin wil stichten is 'not amused'.

Ik zal het maar eerlijk bekennen: ik heb het boek niet uitgelezen. Ik was het echt wel van plan, maar ergens halverwege vond ik het zo saai dat ik geen zin meer had. Het kon me ondertussen niet meer schelen of Elenoor de zin van het leven nog zou vinden.

Ik heb de tweede helft van het boek met zevenmijls ogen gelezen, en zag aan het eind dat Elenoor alsnog gaat samen wonen met haar vriend.

Het schijnt Franca Treurs met dit einde wil zeggen dat het niet mogelijk is om boven een middelmatig, burgerlijk huisje, boompje, beestje bestaan uit te stijgen.

Burgerlijk = neerkijken op zogenaamde burgerlijkheid

Maar weet je wat ik burgerlijk vind?

Neerkijken op mensen die een levenslange verbintenis durven aan te gaan met iemand, en daarmee zelfs kinderen op de wereld durven te zetten.

Burgerlijkheid is voor mij je afzetten tegen zogenaamde burgerlijkheid, en denken dat je niet burgerlijk bent als je zoals vele anderen een jaar lang over de wereld gaat reizen met een Lonely Planet gids in je rugzak.

Wat mij betreft heeft Elenoor aan het eind van het boek dus wel degelijk een stuk zingeving gevonden.

Maar goed, ik heb de tweede helft van het boek dan ook niet goed gelezen ; )

Praktische informatie

De woongroep is voor 19,95 te koop bij bol.com

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *