Vergeet mij niet, Anja Feliers

Ik heb het de laatste jaren een paar keer gelezen tijdens de zomer.

Zo'n vreselijk artikeltje over een ouder die zijn of haar kind was vergeten, en in een stikhete auto had laten zitten, waardoor het kindje overleden was.

Kindje overleden in warme auto

Dat is in eerste instantie het verhaal in Anja Feliers' boek Vergeet mij niet. Het is ook het verhaal dat de achterflap belooft.

'Een snikhete zomer. Als Wim na een lange dag op kantoor weer naar huis wil vertrekken, treft hij zijn zoontje Fenne levenloos aan op de achterbank. De nachtmerrie van elke ouder.'

Alleen dit gegeven zou al genoeg zijn voor een boek. Maar achter deze plot, gaat nog een heel ander verhaal schuil. En ik neem aan dat dit tweede verhaal heeft gezorgd voor een indeling in het genre 'Psychologische thriller.

Boek begint op de 'verkeerde' bladzijde

Zo gauw ik Vergeet mij niet open sloeg voelde ik me op het verkeerde been gezet! De meeste boeken beginnen namelijk met tekst op de rechterbladzijde. Maar Vergeet mij niet begint op de linkerpagina. Ik weet niet of dit de gewoonte is van Anja Feliers, maar ik vond het irritant!

Personages

De hoofdpersonages zijn Wim (vader van het overleden zoontje Fenne) en Saskia ( de moeder). Daarnaast is er een rol weggelegd voor psychologe Kathleen die Wim begeleidt na het overlijden van Fenne.

Anja Feliers biedt ook een kijkje in het (sex)leven van Kathleen. Dat had van mij niet bepaald gehoeven, en ik snap ook niet waarom ze hier aandacht aan besteed. De stukken die geschreven zijn vanuit Kathleens perspectief zijn cursief gedrukt.

Streekroman met thrillersaus

Vergeet mij niet is niet bijster goed geschreven vond ik. Het is bovendien erg duidelijk dat de schrijfster Belgisch is door het taalgebruik.

Ik heb een paar keer het boek omgedraaid om te kijken of het soms 'self publishing' was. Ik weet dat het een vooroordeel is om te denken dat boeken die door een auteur zelf zijn uitgegeven slechter zijn, maar dat is wat het boek bij mij opriep.

Ik vond Vergeet mij niet niet lezen als een psychologische thriller. Het deed me meer denken aan een streekroman. Of zo'n Leni Saris boek. En daar dan wat psychologische thriller elementen bij in gehusseld.

Cover: ik snap 'm niet

Ik snap de cover van dit boek niet. Op de voorkant staat een foto van een beetje een eng meisje, dat van onder haar wimpers de lezer aan kijkt. Een eng typeje! Maar in het hele boek zit eigenlijk geen eng meisje.

Of het enge meisje verwijst naar de jeugdige versie van Saskia.


De trailer van Vergeet mij niet van Anja Feliers

Er is een trailer van het boek. Ik vond hem onheilspellend en akelig.

Conclusie over Vergeet mij niet van Anja Feliers

Ik vond Vergeet mij niet iets teveel een streekroman met psychologische thriller pretenties. Maar wie van streekromans en Leni Saris houdt, is dit wellicht een leuk boek om te lezen.

Persoonlijk denk ik dat Anja Feliers er teveel elementen heeft bijgehaald. De plot van het overleden kind in de hete auto was al voldoende voor een boek. Het is net als wanneer je iets kookt, en er teveel verschillende ingrediënten bij gooit. Uiteindelijk wordt het dan een chaotisch onappetijtelijk geheel. Less is more, zou ik zeggen.

Eén ding moet ik toegeven, de uitsmijter aan het eind van het boek is goed gevonden. Daarmee heeft zowel het personage Saskia als de schrijfster Anja Feliers het laatste woord!

Praktische informatie

Vergeet mij niet is voor 13,- te koop bij bol.com.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *