Zachte heelmeesters van Nicolet Steemers

Zachte heelmeesters is, naast een uitermate spannende thriller, ook een boek over moeder zijn, en waar je als moeder toe in staat bent als je kind in gevaar is. En dat is heel wat, zoals blijkt in dit boek.

Zachte heelmeesters: het verhaal

Heleen is dokter en moeder van de zeventienjarige Mila. Op een dag verdwijnt Mila plotseling, om drie maanden later in verdwaasde toestand en met geheugenverlies, weer op te duiken op een bankje in het park. Heleen is dolgelukkig, maar het contact met Mila verloopt moeizaam, ook al zijn er wel wat momenten van contact tussen moeder en dochter. Dan verdwijnt Mila een tweede keer, en dit leidt tot een bijzonder spannende ontknoping. Terwijl Heleen als enige nog in haar dochter gelooft, denken de politie en haar ex-man dat het hier gaat om een verwende tiener die te vrij is opgevoed.

Stockholmsyndroom in Zachte heelmeesters

De plot die ten grondslag ligt aan Zachte heelmeesters is gebaseerd op het zgn. Stockholm syndroom, waarbij de slachtoffers van gijzelaars sympathie ontwikkelen voor hun gijzelaar. Nicolet noemt o.a. als actueel en schrijnend voorbeeld de Oostenrijke Natascha Kamphusch.

In het boek staan verschillende observaties over het moederschap en opvoeden:

'Ooit, als ze zelf kinderen kreeg, zou ze het begrijpen. Het was zo simpel: het ene moment riep je dat je nooit kinderen wilde omdat ze je ontwikkeling in de weg staan, en het volgende moment hield je een wezen in je armen dat jou voorgoed van de eerste plaats in je eigen leven verstootte.'
'Ik kon mijn eigen kind niet peilen. Het was waar wat mijn vader zei: je kunt je wel van alles in je hoofd halen wat je kinderen betreft, maar uiteindelijk ben je niet meer dan een doorgeefluik.'

Heleen vecht als een leeuw voor haar kind, en aan het eind van het boek kan ik Heleens plannen, als moeder, alleen maar stilzwijgend goedkeuren, want zoals het spreekwoord, waar de titel naar verwijst, al zegt: Zachte heelmeesters maken stinkende wonden*.

Mijn conclusie over Zachte heelmeesters

Ren snel naar de boekhandel of de bibliotheek om dit boek te halen want het is echt geweldig!

Praktische informatie over Zachte heelmeesters

Bezoek hier de site van Nicolet Steemers. Zachte heelmeesters van Nicolet Steemers is voor 13,75 te koop bij bol.com.

* In een recensie op conceptcircuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *