The well - De bron

 de bron, catherine chanter

Sinds onze verhuizing van de stad naar het platteland ben ik altijd geïnteresseerd in boeken waarin mensen de stad voor het platteland verruilen!

Dus toen ik over The Well las, dacht ik meteen: 'Wil ik!'

The Well: het verhaal in een notendop

In The Well verlaten Ruth en haar man Mark het drukke Londen en verhuizen naar een pittoreske plek op het platteland. Het huis en gebied dat ze kopen heet The Well.

Dan komt er een grote droogte en heel Engeland gaat gebukt onder het gebrek aan water. Maar op het gebied van Ruth en Mark regent het nog wel! Terwijl boeren om heen failliet gaan door de aanhoudende droogte, groeit en bloeit alles weelderig bij Ruth en Mark.

Dit roept wantrouwen en irritatie op bij de andere bewoners, en al snel worden Ruth en Mark gehate buitenstaanders. Zelfs hun aanbod om hun water te delen helpt niet meer.

Naarmate de droogte langer aanhoudt ontstaat er een media circus rondom het merkwaardige fenomeen dat alles rondom The Well floreert. Er is zelfs politiebewaking nodig om alle toeristen en belangstellenden buiten de poorten te houden.

Dan strijkt er een stel nonnen neer. Ruth wordt helemaal door hen ingepakt en raakt er van overtuigd dat ze uitverkoren is door 'The Rose'. Dit kost haar zelfs haar huwelijk.

The Well: een gecompliceerd boek

Ik verwachtte een gezellig boek over mensen uit de stad die moeten leren leven op het platteland. Maar The Well is gecompliceerder dan dat.

Het boek begint als Ruth thuis komt op The Well. Met een enkelband om haar voet omdat ze verdacht wordt van de moord op haar kleinzoon. Ze heeft huisarrest en staat onder permanente bewaking.

Heel langzaam ontvouwt het verhaal zich en kom je er achter wat er nou precies gebeurd is. Ik vond het soms zelfs tergend langzaam! En de uitgebreide beschrijvingen van het landschap en de natuur vond ik best saai.

The Well is veel meer dan een boek over de overgang van stad naar platteland. Het is ook een boek over het effect van een sekte. En het is zowel een psychologische roman als een whodunnit.

Conclusie over The Well

Ik vond The Well geen makkelijk boek. Ik had zelfs een paar keer zin om het voorgoed weg te leggen. Maar ik was net genoeg nieuwsgierig geworden, dat ik wilde weten wat er nou eigenlijk gebeurd was.

Toen ik dat eindelijk wist, na heel veel lezen, was ik een beetje teleurgesteld. Ik vond het het lezen achteraf bezien niet waard.

The Well is geen makkelijk leesvoer, maar het is wel een goed boek en een goed verhaal. Je moet alleen wel houden van de trage verteltrant.

Praktische informatie over The Well

The Well is voor 17,73 te koop op bol.com. De Nederlandse versie, De Bron kost 19,95.

4 reacties

  1. Het boek was inderdaad een heel ander verhaal dan dat ik verwachtte te zullen lezen toen ik het meenam uit de bibliotheek.
    Het was spannend maar ook heel ongeloofwaardig op veel punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *