|

Je had het kunnen weten, Jean Hanff Korelitz

Je had het kunnen weten
Dit boek is recent verfilmd met Nicole Kidman en Hugh Grant! De serie heet The Undoing!

Stel je voor, je bent gelukkig getrouwd, hebt samen met je man die arts is een lieve zoon, en je hebt een goedlopende praktijk als therapeute.

Als kers op de taart heb je ook nog een boek geschreven dat wordt uitgegeven. In dit boek deel je een belangrijk inzicht dat je hebt opgedaan als therapeute:

De meeste relatieproblemen had je van te voren kunnen voorzien. Je had van te voren kunnen weten dat hij je zou bedriegen/slaan/gokken etc.

Maar meestal sluiten we onze ogen voor die waarheid.

Dit is de stand van zaken als je als lezer Grace Reinhart Sachs leert kennen.

Lang duurt het niet. Want langzaam maar zeker begint Grace's leven te rafelen als een goedkope trui, en uiteindelijk blijft er niets van over.

Je had het kunnen weten

Waar het op neer komt is dat Grace' het advies dat ze aan haar patiënten geeft: 'Je had het kunnen weten,' beter op zichzelf had kunnen toepassen. Haar leven met haar liefhebbende echtgenoot blijkt namelijk één grote leugen. Haar leven is als een huis op drijfzand.

Wat maakt 'Je had het kunnen weten de moeite waard?'

Tot dusver klinkt de plot misschien niet heel anders dan van een gemiddelde chicklit roman. Toch is Je had het kunnen weten beslist beter dan chicklit. En dat komt door de schrijfstijl van Jean Hanff Korelitz. Die is namelijk intelligent en ze weet je als lezer regelmatig net zo te schokken als Grace als er weer eens iets een illusie blijkt te zijn.

Daarnaast biedt het boek een intrigerend portret van een sociopaat, en hoe die denken.


Intelligente momlit

Wie van momlit hoort, een genre over moeders met kinderen, en dat dan ook nog een gesitueerd in het welvarende deel van New York zal zeker genieten van Je had het kunnen weten. Want het boek biedt een intrigerend kijkje in het dagelijks leven van de upper-east siders. Terwijl ook hier Korelitz weet uit te stijgen boven de standaard chicklit.

Conclusie over Je had het kunnen weten

Je had het kunnen weten is intelligente momlit. Daarnaast is het ook bijna een psychologische thriller, maar dan zonder de bekende thriller elementen als 'whodunnit'.

Maar als lezer zit je wel degelijk regelmatig op het puntje van je stoel in afwachting van wat komen gaat.

Ik geef dit boek een 8,5.

Praktische informatie over Je had het kunnen weten

Je had het kunnen weten is voor 19,99 te koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *