Met Fluwelen Pootjes – het ontroerende verhaal van bibliotheekkat Dewey
Houd je van bibliotheken? En misschien ook van katten? Dan is het boek Met Fluwelen Pootjes beslist een aanrader. Want dat gaat over een kat die in een bibliotheek woont! Het boek vertelt het waargebeurde verhaal van een kat die zijn thuis vindt in een Amerikaanse bibliotheek, en daar uitgroeit tot een lokale én internationale beroemdheid.
Met Fluwelen Pootjes
Met Fluwelen Pootjes vertelt het bijzondere levensverhaal van Dewey, een rood katje dat op een ijskoude novemberochtend wordt gevonden in de inleverbak van een bibliotheek in Spencer, Iowa. Bibliothecaresse Vicki Myron ontfermt zich over het doorweekte diertje, en al snel blijkt: dit is geen gewone kat. Dewey is vriendelijk, mensgericht en weet precies bij wie hij moet zijn. Met toestemming van het bestuur mag hij blijven – het begin van een zeventien jaar durende vriendschap en bibliotheekavontuur.
Over Dewey de bibliotheek kat
Doordat Dewey zo'n lieve, aanhankelijke kat is, wordt hij al snel een grote trekpleister voor de bibliotheek. Het aantal bibliotheekbezoekers neemt toe, en uiteindelijk wordt Dewey zelfs bekend over de hele wereld.
Dewey: niet zo maar een kat
Vicki Myron beschrijft Dewey vol liefde en warmte. Voor haar is hij geen gewone kat, maar een dier met een bijzonder gevoel voor mensen. Hij lijkt precies aan te voelen wie troost nodig heeft. Verdrietige bezoekers krijgen extra aandacht: hij springt op hun schoot of blijft net iets langer bij hen zitten. Het is alsof Dewey een zesde zintuig heeft voor emoties.
Wat voor soort boek is Met Fluwelen Pootjes?
Met Fluwelen Pootjes is een warm en sfeervol boek. Het neemt je mee naar het Amerikaanse plattelandsstadje Spencer, en geeft een mooi inkijkje in het leven in een kleine gemeenschap. Je leest over het reilen en zeilen in de bibliotheek, maar ook over het persoonlijke leven van Vicki Myron. In die zin is het deels ook een autobiografie. Toch blijft Dewey onmiskenbaar de hoofdpersoon. Halverwege het boek vind je bovendien een reeks schattige foto's van de beroemde bibliotheekkat – een leuke extra voor kattenliefhebbers.
Conclusie: warm en troostrijk boek over een bibliotheekkat
Met Fluwelen Pootjes is een hartverwarmend boek dat je meeneemt naar een andere, zachtere wereld. Het leest prettig weg en biedt zowel ontspanning als ontroering. Voor liefhebbers van bibliotheken, katten of gewoon een mooi levensverhaal is dit boek absoluut een aanrader.
N.B. Aan het eind moest ik wel wat traantjes wegpinken als Dewy sterft...
Praktische informatie over Met Fluwelen Pootjes
Het boek Met Fluwelen Pootjess is onder andere verkrijgbaar bij bol.com en andere boekhandels. Ik geef dit ontroerende verhaal over Dewey, de bibliotheekkat, een dikke 8,5! P.S. Ik kocht mijn exemplaar voor maar 2 euro op een boekenmarkt!
Andere boeken over katten
Als je van dit genre houdt, over bijzondere katten en hoe ze een rol spelen in het leven van mensen, dan kan ik je onderstaande boeken ook aanraden!
Bob de straatkat – James Bowen
Een waargebeurd verhaal over straatmuzikant James Bowen die een gewonde rode kater vindt in zijn Londense flat. Hij verzorgt hem, noemt hem Bob, en vanaf dat moment zijn ze onafscheidelijk. Bob verandert James' leven: hij helpt hem afkicken van drugs, geeft structuur aan zijn dagen en trekt aandacht op straat, waardoor James eindelijk hoop krijgt op een betere toekomst. Een hartverwarmend boek over vriendschap, herstel en de onverwachte redding door een kat.
Wonderkat (Homer’s Odyssey) – Gwen Cooper
Het inspirerende waargebeurde verhaal van Homer, een blinde kitten die als weesje wordt geadopteerd door Gwen Cooper. Ondanks zijn handicap blijkt Homer dapper, liefdevol en nieuwsgierig. Zijn moed — zoals het confronteren van een inbreker — en de diepe band met zijn baasje maken dit boek tot een ode aan veerkracht en onvoorwaardelijke liefde.
Felix de stationskat – Kate Moore
Felix is de officiële muizenjager én mascotte van een treinstation in Huddersfield, Engeland. Dit boek vertelt het charmante verhaal van hoe een gewone kat uitgroeide tot een lokale beroemdheid en het hart stal van reizigers én personeel. Felix brengt troost, plezier en menselijkheid op een plek waar mensen vaak gehaast of gestrest zijn. Een feelgoodboek vol Britse warmte.
Ochtenden in Tokio – Mayumi Inaba
Een poëtisch en verstild boekje over de dagelijkse wandelingen van de Japanse schrijfster Mayumi Inaba en haar geliefde kat. Terwijl ze reflecteert op het leven, verlies en ouder worden, fungeert de kat als stille metgezel. De toon is melancholisch, meditatief en gevoelig — eerder literair dan verhalend. Perfect voor wie houdt van ingetogen boeken over de kleine dingen in het leven. Let op: De kat komt voor in het verhaal, maar is niet het hoofdthema zoals bij de andere boeken. Mijn vriend Ben – Julia Romp
Julia Romp vertelt hoe haar autistische zoon George emotioneel afstandelijk was, totdat er een zwerfkat — Ben — hun leven binnenwandelde. Ben slaagt erin George te bereiken op een manier die mensen niet lukt. Als Ben plots verdwijnt, stort hun wereld in. Dit ontroerende, waargebeurde boek laat zien hoe een kat een kind kan openen voor contact, liefde en verbinding.
Leestip
Het meisje met de halve ster: boek met een hond in de hoofdrol!
Boeken over katten: Pin voor later
Heb jij ook een boek gelezen waar een dier een hoofdrol in speelt? Kende je Dewey al?
Hé, heb jij 'm ook gelezen? Wat een schatje hè. Ik moest aan het eind ook een traantje wegpinken.
Volgens mij heb ik dit boek uit de bieb gehaald naar aanleiding van jouw post er over! Bedankt nog daarvoor Anita. Ik heb genoten van het boek.
Maar wel rot dat Dewey aan het eind dood ging... Snif.
Dit klinkt als een erg leuk boek! Ik houd van boeken en van katten, dus ik denk dat dit wel wat voor mij is. Wel zielig dat Dewey op het einde sterft!
Ik het boek al een aantal jaar terug gelezen. Het is een mooi verhaal over het leven van een kat. Wat een kat je kan geven. Ook ik moest op het laatst een traantje weg vegen. (waarop mijn oudste zegt: 'is dat nou nodig mam, het is maar een boek') Ik vond het niet erg dat een boek me kan raken (net als bij een film).
Het boek staat nog steeds in mijn boekenkast.
Dat is vast een boek waarom ik ook zou huilen aan het eind. Ik heb een boek "de ongelofelijke reis" over 2 honden en 1 kat die aangespoord door de jongste hond van hun logeeradres naar huis lopen. Dat loopt goed af en dan komen er na tig-keer lezen nog steeds traantjes.
Sommige boeken roepen echt emotie op hè? Ik heb dat ook. En bij dit boek had ik het dus ook. Terwijl Dewey gewoon van ouderdom is gestorven...
Ik herken het helemaal! Aan het eind pinkte ik ook een traantje weg!
Ja, ik vond het rot. Maar hij was wel gewoon heel oud geworden... Dus eigenlijk snapte ik zelf niet waarom ik het zo naar vond.
Nog veel meer over Dewey op http://www.deweyreadmorebooks.com/
Dat lijkt mij wel een leuk boek om te lezen. Nu de herfst in aantocht is en het vroeg donker is. lees ik toch graag een boek.