Terug naar toen van Ietje Liebeek-Hoving

terug naar toen

Normaliter ben ik niet zo'n fan van streekromans. Maar er was iets in de tekst op de achterkant van Terug naar toen dat me aansprak.

'Nu de drie kinderen van Fleur en Pol Holtrust naar school gaan, krijgt Fleur meer tijd voor andere dingen, Ze besluit haar vak van makelaar weer op te pakken.'

 

Terug naar toen: de plot in een notedop

In een bestek van een krappe 190 pagina's beschrijft Ietje Liebeek-Hoving hoe Fleur een soort midlife crisis krijgt, hoe ze de overgang van thuisblijfmoeder naar 'werkende moeder' maakt, hoe haar man een geheimzinnige ziekte krijgt, en hoe Fleur in een soort van sekte treedt.

Niet bepaald de gemiddelde plot van een streekroman.

Toch is de stijl waarin Terug naar toen geschreven wel degelijk die van een streekroman. Hier en daar deed de vertelstijl me ook denken aan Sanne van Havelte.

Thema's in Terug naar toen

Empty nest

De belangrijkste reden dat ik dit boek meenam uit de bieb was de thematiek van een moeder waarvan de kinderen steeds zelfstandiger worden, waardoor ze een nieuw evenwicht moet vinden in haar leven. Dat Fleur thuisblijfmoeder was, maakt deze transitie nog extra interessant vind ik.

ME

De geheimzinnige ziekte die Fleurs man krijgt, blijkt uiteindelijk ME te zijn. Dit zegt hij er over:

'Hoofdpijn heb ik bijna continu. Niet erg, maar net of er een strakke band om m'n kop zit. En dan m'n rug, maar dat is vooral 's nachts. Ik slaap zelden een paar uur achter elkaar. En ja, die vermoeidheid. Die maakt me down en lusteloos en daardoor voel me nog meer vermoeid, ben ik tot niets zinnigs in staat.

Fulltime moederen versus baan

Fleurs man Pol heeft haar stiekem het liefst thuis bij de kinderen. Er ontstaan dan ook spanningen als Fleur verlangt naar de uitdaging van een baan buitenshuis.

Kind met etiket

Eén van Fleurs en Pols dochters blijkt hoogbegaafd te zijn.

Voor zo'n dun boekje passeren dus heel wat thema's de revue! Maar de thema's worden slechts summier uitgewerkt, en vaak niet meer dan aangestipt.

Iets meer diepgang had dit boek een stuk interessanter gemaakt.

Conclusie over Terug naar toen

Wie van streekromans houdt zal Terug naar toen vast wel kunnen waarderen. Maar ook als je zin hebt in een makkelijk en toegankelijk boek, kun je je hier geen buil aan vallen. Het leest makkelijk weg, en gaat over alledaagse besognes.

Het is laagdrempelig leesvoer.

Ik geef dit boek een 6,5. De sfeer vond ik leuk, maar ik vond dat Ietje wat meer 'Show, don't tell' had moeten doen.

Praktische informatie over Terug naar toen

Terug naar toen is voor 15,- te koop bij bol.com

Lees ook Samen alleen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *