Pekingeend bij nacht

Sylvia Witteman is culinair columniste en moeder van drie kinderen. Hoewel de titel van het boek Pekingeend bij nacht verwijst naar een exotisch gerecht, gaat het vooral over alledaagse dingen in het leven van een moeder, zoals spaarzegels, pinnen, kinderpartijtjes en Sinterklaas. Maar het gaat ook over Sylvia's tijd in Moskou en haar jeugd. Hierdoor reikt Pekingeend bij Nacht net iets verder dan pure 'mom-lit'.

Sylvia Witteman versus Daphne Deckers

Sylvia Witteman schrijfstijl is vergelijkbaar met Daphne Deckers w.b. zelfrelativering, maar heeft veel meer pit en zelfspot. Sylvia Witteman beschrijft haar leven in indrukwekkende, doorwrochte zinnen vol met metaforen en humoristische vergelijkingen.

Herkenbaar is bijvoorbeeld de verwaarloosde speelgoedberg, die je als ouder vol goede bedoelingen aanschaft, in de hoop dat je kind daar uren mee zoet zal zijn. De zorg als je kind ziek is, het verlangen naar rust, zindelijkheidstraining en het gedoe van school.

Het is lang geleden dat ik zo heb gelachen!

Ik heb er nog buikpijn van. Dus dank aan Sylvia Witteman voor de open blik in haar leven in het algemeen, maar bovenal in haar leven als moeder. Ik vind Pekingeend bij nacht een echte aanrader.  Voor hen die kampen met aandacht- en concentratiestoornissen: dat hoeft geen belemmering te zijn, omdat het boek bestaat uit handige columns, die niet langer zijn dan tweeëneenhalve pagina. Hoogstens zou je kunnen struikelen over Sylvia's proza, maar laat dat geen belemmering zijn dit boek aan te schaffen! Lees in dat geval gewoon een zin per dag, en herkauw die de rest van de dag. Vraag dit boek desnoods voor moederdag! Dat is in ieder geval weer eens wat anders dan het obligate stuk zeep.

Ik ben beslist een stukje gelukkiger geworden van Pekingeend bij nacht.

Praktische informatie over Pekingeend bij nacht

Pekingeend bij nacht kost maar 9,90 bij bol.com!

Zie ook Koken met Soof.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *