Ver van de boom; Als je kind anders is

ver van de boom

Mijn kinderen zijn er niet van 13 in een dozijn. Twee hebben in de loop der tijd zelfs etiketten opgelopen.

Dus toen ik hoorde Andrew Solomons boek Ver van de boom, als je kind anders is leek me dat wel wat. Ik hoopte op een boek met handige informatie over hoe je het beste kunt omgaan met kinderen met een anders dan gemiddelde gebruiksaanwijzing.

En daarnaast verwachtte ik ook wat psychologische inzichten. Zoals welke psychologische mechanismen een rol spelen als het leven anders gaat dan verwacht, en welke factoren een rol spelen tussen ouders en kinderen die heel anders zijn dan hun ouders.

Maar dat was helaas niet wat ik kreeg.

Ver van de boom: wat voor soort boek is het?

Ver van de boom is een zeer lijvig boekwerk. De inhoud telt 811 pagina's. Maar daar komen nog 242 pagina's bij met bronverwijzingen. Meneer Andrew Solomon heeft zich goed gedocumenteerd!

Het boek is gedrukt in een vrij klein lettertype, met veel lange lappen tekst.

Solomons boek is ingedeeld in de verschillende manieren waarop een kind anders kan zijn

 • Doof
 • Dwergen
 • Syndroom van Down
 • Autisme
 • Schizofrenie
 • Gehandicapt
 • Wonderkinderen
 • Verkrachting
 • Misdaad 
 • Transgender

Ik bladerde onmiddellijk door naar de diagnose van mijn kinderen, en begon verwachtingsvol te lezen. Maar ik herkende me helemaal niet in Solomons beschrijving. En hoewel hij echte casussen bespreekt, had ik er toch weinig voeling mee.

Conclusie over Ver van de boom

Ik had verwacht praktische informatie en psychologische begeleiding te vinden. Maar Ver van de boom is meer een lijvig boekwerk voor iemand met (heel veel) vrije tijd, die zin heeft om zich eens flink te verdiepen in allerlei aandoeningen.

Maar als je een ouder bent met een kind dat anders is anders, dan is het boek toch vrij wetenschappelijk en afstandelijk geschreven vind ik.

De informatie is goed onderbouwd en interessant. Maar het biedt geen handvatten of inzichten voor het dagelijks leven als ouder van een kind dat 'ver van de boom' is gevallen.

Ik geef het boek een 6. Want mij viel het tegen, en het was niet wat ik er van had gehoopt. Maar iemand die het leest als een theoretische verhandeling zal het boek vast hoger scoren.


Praktische informatie over Ver van de boom

Ver van de boom is voor maar liefst 34,99 te koop bij bol.com. Gezien de zwaarlijvigheid van dit boek is dat nog een vriendelijke prijs eigenlijk.

Kijk ook eens Het beste voor Kees!

5 reacties

 1. Dan schrijven we zelf wel een boek en ach, al doende leert men. Zelfs opvoeden doe ik met vallen en opstaan. Wanneer ze 'groot' zijn weet ik hoe het moet.
  Ook wij wilden geen etiketten, maar nu het zover is profiteren we er van en doen er veel voordeel mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *