|

Niets te kiezen: over ongewenste kinderloosheid

Ik heb altijd naar een groot gezin verlengd.

En ik heb het geluk gehad dat ik dit heb mogen krijgen. Vijf kinderen heb ik mogen verwelkomen. Een groot geschenk!

Dat de vervulling van een kinderwens niet bij iedereen uitkomt ben ik mij terdege bewust. Het boek Niets te kiezen gaat over Hannah en haar man Ben die niets liever willen dan kinderen krijgen, maar bij wie het maar niet wil lukken. Ondanks allerlei medische hulpmiddelen en diverse pogingen tot IVF.

En hoewel ze adoptie overwogen, blijkt ook dat een moeilijke weg.

Dan werpt Hannahs vriendin Kate zich op als draagmoeder. En niets lijkt nog in de weg te staan van de vervulling van Hannahs en Bens diepste wens.

Maar dan krijgt Kate een hersenbloeding en raakt in een coma.

En wordt alles anders.

Over Niets te kiezen

Niets te kiezen wordt afwisselend verteld vanuit het perspectief van Hannah en Kate. Tot halverwege het boek Kate dus die hersenbloeding krijgt, waarna alleen het perspectief van Hannah overblijft.

De issues van ongewenste kinderloosheid en draagmoederschap zijn al heftige thema's. Ik weet niet precies waarom Karma Brown, de auteur van het boek, er ook nog eens voor koos om de problematiek nog erger te maken met een hersenbloeding voor de draagmoeder.

Maar dit 'plotwending' roept wel weer nieuwe interessante vragen op. Zoals:


Hoe ga je om met een baby in het lichaam van een vrouw die in coma ligt. Wiens belangen stel je voorop? Die van de zwangere vrouw? Of die van de 'wensouders'?

Interessante vragen, waar geen eenvoudige antwoorden op zijn.

Conclusie over Niets te kiezen

Niets te kiezen is een interessant boek over ongewenste kinderloosheid en draagmoederschap. Karma Brown weet het verhaal vrij zuiver te houden als het gaat om draagmoederschap. Kate heeft geen achterliggende onzuivere motieven: het enige dat ze wil is haar vriendin de kans geven om moeder te worden. En er zijn geen onderhuidse spanningen tussen de twee stellen.

Alles gaat goed en voorspoedig. Tot die hersenbloeding.

Hoewel het boek prima is geschreven, vond ik het ergens best een beetje saai. Al met al geef ik het daarom een 7.

Praktische informatie over Niets te kiezen

Niets te kiezen is voor 17,95 te koop bij bol.com.

Eén reactie

  1. Nou nee, als ik de beschrijving lees dan weet ik dat dit boek niets voor mij is. Draagmoederschap is al ingewikkeld genoeg en om daar dan ook nog een hersenbloeding bij te verzinnen. Of valt dit boek in de categorie 'waar gebeurd' ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *