|

Impressies van een simpele ziel, Annie M.G. Schmidt

impressies van een simpele ziel
Impressies van een simpele ziel is een boek met columns van Annie M.G. Schmidt!

Annie M.G. Schmidt is vooral bekend vanwege haar kinderboeken. Denk maar aan klassiekers als Jip en Janneke en Pluk van de Petteflet!

Maar wist je dat ze bijna twintig jaar lang, van 1948 tot 1967 een eigen column had op de vrouwenpagina in Het Parool?

Begin jaren vijftig werden selecties van deze columns gebundeld in drie boeken die goed verkochten.

Wim Daniëls, schrijver van onder andere het boek Mieters! koos op zijn beurt een aantal columns uit, en het resultaat is een nieuwe uitgave van Impressies van een simpele ziel in 2014.

Impressies van een simpele ziel

Impressies van een simpele ziel bevat dus een selectie van columns die Annie M.G. Schmidt lang geleden schreef. De columns hebben de tand des tijds goed doorstaan, en zijn blijkbaar behoorlijk tijdloos. Sommige onderwerpen zijn anno 2015 nog net zo relevant als in de jaren vijftig. Zoals de hype om 'op vakantie te gaan' of man-vrouw verhoudingen.

Sommige columns bevatten sprookjesachtige, fictieve verhalen. Die vond ik zelf het minst leuk. Mijn favoriete columns gaan over vrouwen en relaties.

Milde Sylvia Witteman met een scheutje Simon Carmiggelt

Wim Daniëls verwijst in de inleiding naar columniste Sylvia Witteman, en schrijft dat hij parallellen ziet tussen Annie M.G. Schmidt en Sylvia Witteman. En inderdaad, regelmatig kwam ik zinnen tegen die Sylvia Witteman had kunnen schrijven.

Maar in  het algemeen vind ik Annie M.G. Schmidt een stuk milder klinken dan Sylvia Witteman. Ze is een beetje een mengeling van Sylvia Witteman, Simon Carmiggelt en zichzelf : )

N.B. Overigens is haar column over een nieuwe encyclopedie voor vrouwen wel degelijk vol bijtend sarcasme!

Conclusie over Impressies van een simpele ziel

Impressies van een simpele ziel is een fijn boek om te lezen. Hier en daar proef je de sfeer van de jaren vijftig, maar over het algemeen zijn de columns tijdloos. En dat vleugje jaren vijftig is eigenlijk juist erg leuk.

Kortom een prima boek om te lezen! Zeker als je weinig tijd hebt, want kun je gewoon telkens een paar columns lezen.

Praktische informatie over Impressies van een simpele ziel

Impressies van een simpele ziel is voor 18,80 te koop bij bol.com

Vergelijkbare berichten

6 reacties

  1. Hoewel ik een groot fan ben van Annie M.G., vond ik dit boek hier en daar wel een beetje flauw. Ik heb de biografie gekocht en inderdaad, heerlijk om te lezen. Wij hadden vroeger thuis een boek over het schaap Veronica, de dames Groen en een dominee. Op rijm. Maar hoe dat boek heette weet ik niet meer. Het is ook nooit herdrukt geloof ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *