I owe you one van Sophia Kinsella: review

Er was een tijd dat ik elk boek van Sophia Kinsella per definitie kocht, omdat ik haar boeken eigenlijk altijd heel mooi vond. Maar toen kwamen er een aantal boeken uit die ik een stuk minder vond, en op een gegeven moment las ik eerst kritisch de flaptekst, en kocht het boek dan meestal niet.

Maar toen ik in de bibliotheek het boek I owe you one van Sophia Kinsella tegenkwam, besloot ik het toch een kans te geven. Het klonk immers best aardig.

I owe you one: waar gaat het over?

I owe you one gaat over Fixie, haar familie, de huishoudwinkel van de familie en Seb die ze ontmoet in een koffieshop. Fixie dankt aan haar naam aan haar gewoonte dat ze altijd alles wil oplossen en beter maken.

Vervelende broer en zus

Hoewel Fixie voortdurend haar best doet om het iedereen naar de zin te maken zijn haar zus Nicole en broer Jake gewoonweg spuugvervelend en asociaal. En als hun moeder op vakantie gaat, en de winkel aan hen overlaat, gaat het al snel bergafwaarts met de winkel.

Niet assertief

En Fixie is niet assertief genoeg om zich te verzetten tegen de bizarre en stomme plannen van Nicole en Jake. Zo geeft Nicole yogalessen in de winkel, waardoor ze minder kunnen verkopen en wil Jake producten aanbieden waar helemaal geen markt voor is. Superirritant!

Jeugdliefde Ryan

Tussen het gedoe met de winkel door is er dan nog Fixie's jeugdliefde Ryan die terugkomt uit Amerika, nadat hij daar mislukt is. Ook al noemt hij dat zelf niet zo. Fixie valt meteen weer als een blok voor hem, ook al is Seb dan al in beeld.

Maar goed, die zit zelf ook in een (stomme) relatie. Ryan blijkt zeer onfris, en valt uiteindelijk door de mand waarna Fixie en Seb een relatie krijgen die fantastisch is.

Maar door een paar stompzinnige toestanden loopt dat stuk.

I owe you one: wat ik ervan vond

Ik vond I owe you one een frustrerend boek! Sterker nog, terwijl ik dit zit te typen voel ik me nog helemaal geërgerd over het asociale gedrag van iedereen en Fixie's gebrek aan ruggengraag om zich daartegen te verzetten.

Ook de manier waarop haar relatie met Seb stukloopt vond ik ongeloofwaardig en onzinnig. Van diepe liefde naar een relatiebreuk in een paar minuten?! Echt hoor, het sloeg gewoon nergens op.

Mijn conclusie over I owe you one

I owe you one is in de kenmerkende stijl van Sophia Kinsella geschreven, met veel humor en kijkjes in de gedachtenwereld van de hoofdrolspeelster. Ook het gegeven van een huishoudwinkel vond ik leuk.

Maar de leuke stijl is onvoldoende om het irritante verhaal te compenseren, en het gebrek aan daadkracht van Fixie. Ik ben zelf ook niet de meest assertieve, maar kom op zeg! Dit was gewoon tenenkrommend.

Dus al met al vind ik I owe you one van Sophia Kinsella géén aanrader. Mijn advies? Lees dan liever nog één van de eerste Shopaholic boeken!

Praktische informatie over I owe you one

I owe you one van Sophia Kinsella is voor 15,95 te koop bij bol.com. De prijs vind ik dan wel weer vriendelijk. Je vindt daar ook een inkijkexemplaar!

De Nederlandse versie heet: Voor wat hoort wat en kost 21,99 bij bol.com.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *