Petite Anglaise: blogger wordt ontslagen als haar baas haar blog ontdekt!

Petite Anglaise is het autobiografische verhaal van Catherine Anderson, geboren en getogen in Engeland.

Als kind al oefent Frankrijk een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op Catherine, en als volwassen vrouw gaat ze er dan ook wonen. Ze krijgt een relatie met een Fransman (mr. Frog), krijgt een dochter (Tadpole) met hem, en ze wonen samen in Parijs.

Petite Anglaise: het verhaal

Maar Catherine is niet gelukkig: ze ervaart haar leven als een sleur. Elke dag brengt ze haar dochtertje naar de gastouder, gaat naar haar werk, haalt haar op bij de gastouder en gaat weer naar huis. Haar relatie met mr. Frog is vlak geworden. Op een dag besluit ze een blog bij te gaan houden. Dat is het begin van Petite Anglaise. Eerst schrijft ze vrij neutraal over dingen die ze tegenkomt in Parijs, maar gaandeweg laat ze meer van zichzelf zien.

Blog als uitlaatklep

Catherine's blog is voor haar een uitlaatklep, een plek om haar gevoelens op een rijtje te zetten. Haar blog wordt heel populair en neemt een grote plek in haar leven in. Uiteindelijk ontmoet Catherine zelfs een van de mannen die haar blog lezen, James uit Rennes, en wordt verliefd op hem. Ze verlaat mr. Frog en is van plan een nieuw leven op te bouwen met hem. Dan dumpt James haar.

Het boek is vormgegeven met vele korte alinea's, vergelijkbaar met een blog. Het leest daardoor makkelijk en overzichtelijk.


Verhaal Petite Anglaise stelt weinig voor

Het verhaal van Petite Anglaise stelt eigenlijk weinig voor: dertiger heeft last van het 'is dat alles' gevoel. Wordt verliefd op een ander en verlaat haar man. Het gaat over ditjes en datjes: het leven in Parijs, ontmoetingen met medeblogsters, moeder-dochter momenten, kortom van alles wat. Maar afgezien van Catherine leer je niemand echt kennen.

Wat het verhaal toch bijzonder maakt is dat het zich afspeelde op een blog. Dagelijks leefden duizenden lezers mee met Catherine!

De psychologie van het fenomeen bloggen

In het boek Petite Anglaise krijg je als lezer een kijkje achter de schermen van een blog. Je krijgt als het ware de achtergrondinformatie bij het blog.

De boekversie van Petite Anglaise prikkelt om het blog nog eens na te lezen, nu met de blik van een insider!

Ook is het boek interessant als psychologische studie van het fenomeen bloggen. Zo maakt Catherine zich er zorgen over dat ze in het echt tegenvalt, en maakt ze een duidelijk onderscheid tussen haar blogpersonage en haar irl-personage.

Wat Petite Anglaise niet vertelt

Wat je het boek Petite Anglaise niet leest, maar wat wel te lezen is op het blog, is dat Catherine door haar baas ontslagen werd toen hij ontdekte dat ze een blog bijhield.

Haar ontslag zorgde voor zoveel publiciteit dat ze een aanbod kreeg een boek te schrijven. Ik zat tevergeefs te wachten op dit deel van het verhaal, en vond het jammer dat Catherine dit niet ook in het boek heeft opgenomen.

Petite Anglaise is leuk om te lezen, vooral vanwege de 'bloginvalshoek'.

Praktische informatie over Petite Anglaise


Petite Anglaise is voor 11,95 te koop op bol.com.

Bezoek Catherine's blog

Interview met Catherine

Bericht van het onslag van Petite Anglaise

Een Britse blogster die in Parijs werkte voor Dixon Wilson is op staande voet ontslagen omdat ze haar werkgever in diskrediet had gebracht op haar blog. De naam van het bedrijf werd nochtans nergens op de blog genoemd, maar volgens Dixon Wilson maakte La petite Anglaise zichzelf (en dus ook haar werkgever) herkenbaar door haar foto op de blog te publiceren.

La petite Anglaise is een vrij populaire blog met een trouw lezerspubliek. Catherine, een alleenstaande moeder met een dochtertje van 3, schrijft er vooral over haar leven in Parijs. Af en toe heeft ze het ook over haar werk. Zo omschrijft ze haar baas als ,,very old school" en heeft ze het over een ongeschreven regel om op het kerstfeest geen hapje te nemen vooraleer haar baas en zijn vrouw hebben toegetast.

Ook het feit dat Catherine af en toe blogde tijdens de kantooruren en had gelogen over twee vrije dagen (ze had gezegd dat er een probleem was met de kinderoppas, maar ze blogde over een afspraakje), was een doorn in het oog van Dixon Wilson. Catherine werd op het matje geroepen en werd wegens wangedrag op staande voet ontslagen. Een Franse arbeidsrechtbank moet binnenkort over het ontslag oordelen. De advocaat van Catherine eist twee jaarlonen als ontslagvergoeding.

Catherine is niet de eerste blogger die ontslagen wordt omwille van een blog. Toch kreeg de zaak de voorbije dagen nogal wat media-aandacht. Colin Randall, correspondent (en blogger) voor The Daily Telegraph in Parijs, schreef in maart op zijn eigen blog iets over La petite Anglaise. Hij vernam als eerste het ontslag van Catherine en schreef erover in de krant. Sindsdien haalde Catherine onder meer The Independent, The Times en The Daily Mail.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *