|

Hindergroen

Martine Bijl is onder andere bekend van de Hak reclames.

Maar ze speelde ook in films, had haar eigen theatervoorstelling, vertaalt musicals, schrijft columns en presenteerde Heel Holland Bakt tot ze een hersenbloeding kreeg.

Het boek Hindergroen is een bundeling van de columns die Martine Bijl schreef voor het tijdschrift Zin.


Hindergroen: waar gaat het over?

Ze schrijft over haar leven, over haar vader die huisarts was in Amsterdam-West, haar kindertijd, dat ze een hekel heeft aan 'op vakantie gaan', haar liefde voor tuinieren en haar dagelijkse beslommeringen.

Het boek bestaat uit 40 columns, een inleiding en een slotwoord. In de inleiding en slotwoord schrijft Martine kort over de hersenbloeding die haar leven een compleet andere wending gaf.


'Helaas ging het om een aandoening die ruim de tijd nam om mijn leven te verpesten, en die ik hier niet diepgaand ga toelichten, want dan het zou het een heel ander boek worden.' 


Over de titel Hindergroen

In haar column over tuinieren komt de term hindergroen. Dit blijkt een woord te zijn voor onkruid, dat Martine bijzonder leuk vindt.

Over Hindergroen

Hindergroen leest makkelijk en prettig weg. Martine Bijls schrijfstijl is niet zo sarcastisch als die van bijvoorbeeld Sylvia Witteman. Of zo beeldend als Simon Carmiggelt. Maar haar columns hebben een bepaalde rustige lieflijkheid.

Het allerleukst vind ik dat Martine Bijl niet van 'op vakantie gaan' houdt. Net zo min als ik.

Ik geef Hindergroen al met al een ruime 7.

Praktische informatie over Hindergroen

Hindergroen is voor 14,99 te koop bij bol.com.

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *