Het appartement van Tatiana de Rosnay

het appartement

Hoewel ik schrijfster Tatiana de Rosnay nog niet vergeven heb voor de gruwelijke dood van Sarah's broertje in haar boek Haar naam was Sarah, besloot ik haar na het lezen van de flaptekst van haar nieuwe boek Het Appartement nog één kans te geven. 

Plot Het Appartement

En ik ben blij dat ik dat heb gedaan, want ik las het boek in één middag uit. Het verhaal gaat over Colombe, moeder van twee kinderen, getrouwd met Stephane. Als haar zoontjes op school zijn werkt Colombe als ghost-writer. 

Colombe leidt een rustig bestaan

Colombe leidt een rustig, onopvallend bestaan in de schaduw van haar man Stéphane en haar bruisende zusje Claire.

Na de verhuizing naar een ander appartement, wordt ze door haar bovenbuurman nachtenlang uit haar slaap gehouden. Behalve als Stephane thuis is, dan blijft het de hele nacht stil. Hierdoor hecht Stephane weinig geloof aan Colombe, en staat ze helemaal alleen tegen de terreur van haar buurman, die ook nog eens geliefd is in het hele appartementencomplex. 

Na vijf kinderen, hecht ik heel erg naar mijn nachtrust, en ik leefde dan ook hevig met Colombe mee. Want als er iets is dat een mens opbreekt, dan is het wel slaapgebrek! 

Karakterontwikkeling 

Aan het begin van het boek is Colombe een grijze muis, een onopvallende huisvrouw. Maar halverwege het boek verandert er iets in Colombe: ze laat niet langer alles passief over haar heen komen, en neemt een steeds actievere houding aan. 
Je zou kunnen zeggen dat ze dankzij haar treiterige buurman nieuwe krachten in zichzelf ontdekt, en uiteindelijk herboren wordt.

Wel vond ik dat Tatiana maar niet tot een besluit leek te kunnen komen over de treiterende buurman. Dan weer wekt ze de indruk dat hij een soort verkapte Christian Grey à la Fifty Shades of Grey is, dan weer lijkt hij simpelweg een monster. 

Wat het uiteindelijk wordt zal ik hier niet verklappen!

Het boek bevat ook nog een paar twists en turns, die ik van te voren zag aankomen. Iets wat mij altijd een triomfantelijk: 'Zie je wel!' gevoel geeft. 

Conclusie 

Vergeleken met Tatiana de Rosnay's gruwelijke boek Haar naam was Sarah, vond ik Het Appartement een stuk beter verteerbaar! Het leest makkelijk weg, en het fenomeen slaapgebrek zal iedere moeder herkennen. Ook al wordt dat in Het Appartement niet veroorzaakt door een huilend kind.

Ook het thema van een vrouw die haar innerlijke krachten ontdekt en uit haar schulp kruipt is aansprekend. 

het appartement

Het appartement kopen

Het Appartement is te koop bij Bol.com voor 8,50.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *