En nu is het ook de titel van Cindy Hoetmers boek Goed, naar omstandigheden.
Ik werd aangetrokken tot dit boek door de titel en het leuke plaatje van een enigszins chagrijnig kijkende kat in een fijne stoel.
De kat draagt een gezellige pyjama en heeft een dampende kop drinken in de hand.
'God, wat is ze grappig,' staat er ook nog op de cover.
Dus toen wilde ik Goed, naar omstandigheden wel lezen.
Goed, naar omstandigheden
Ik kende Cindy Hoetmer niet, maar aan het begin van haar boek staat dat dit boek een combinatie is van niet eerder gepubliceerde autobiografische stukken en columns die verschenen in Volkskrant Magazine, Saar Magazine, Uitkrant Amsterdam, Jan Trouw en op social media. Waarmee ik maar wil zeggen dat ze blijkbaar best een bekend schrijver is.
De meeste columns gaan over de periode van de lockdown. Cindy schrijft over haar leven in die tijd.
'God wat is ze grappig.'
Het 'God wat is ze grappig,' herken ik eigenlijk niet zo in Goed, naar omstandigheden. Het zijn best leuke columns over Cindy's dagelijks leven, maar nergens moest ik schaterlachen.
Glimlachen ook niet.
Cindy is single, neemt op een gegeven moment een hond en ze gaat vaak wat drinken in één van de café's bij haar in de buurt. Zo kabbelt haar leven voort. Ergens heb ik het gevoel dat ik te dom ben om Goed, naar omstandigheden op waarde te schatten.
Mis ik iets?
Wat maakt dit boek zo enorm leuk?
Als ik iets moet benoemen wat ik er leuk aan vind, dan is het denk ik dat het voelt alsof ik een tijdje in Amsterdam leef via Cindy's stukjes.
Wat zeggen anderen over Goed naar omstandigheden?
Op de Leesclub van Alles zijn ze lovend:
'Ze beschrijft en als dat leidt tot vermaak, dan ligt dat aan de gebeurtenissen. Hoetmer oordeelt niet, ze spot evenmin, ze neemt vaak deel aan de absurditeit van het bestaan.
Dat maakt Hoetmer zo lezenswaardig. Het louter waarnemen en op droge wijze, vaak terloops soms toch heel grappig zijn.'
In de beschrijving van de stijl van Cindy Hoetmer kan ik me wel vinden. Alleen vind ik het niet persé 'heel grappig'.
Cindy Hoetmer leest stukje voor uit Goed naar omstandigheden
In onderstaand filmpje loopt Cindy Hoetmer door Amsterdam. Op de achtergrond hoor je haar stem die een stukje voorleest uit haar boek. Ook zie je haar hond Toffer die ze gedurende de corona epidemie nam!
Cindy Hoetmer versus Sylvia Witteman
Op de achterflap wordt Cindy Hoetmers stijl vergeleken met die van Simon Carmiggelt. Dat wordt ook vaak gedaan bij Sylvia Witteman.
Maar ik vind Sylvia Wittemans stijl veel meer lijken op die van Simon Carmiggelt dan Cindy Hoetmers stijl.
Hoewel ze allebei delen dat ze schrijven over dagelijkse observaties in Amsterdam.
Sylvia Wittemans stijl is rijker dan die van Cindy Hoetmer
Sylvia Wittemans stijl is bloemrijker dan die van Cindy. Cindy Hoetmers stijl vind ik dan rustiger en eenvoudiger. Dat is ergens ook wel prettig, maar om Sylvia Wittemans teksten moet ik wel degelijk hardop lachen soms.
Dat heb ik met Cindy Hoetmer niet.
Een ander verschil is dat Sylvia Witteman getrouwd is en kinderen heeft. Cindy Hoetmer is een vrijgezel in Amsterdam. Het NRC beschrijft haar als een 'rolmodel voor mensen zonder geld, kind of carrière.'
Cindy Hoetmer partner
Cindy wordt wel eens vergeleken met Bridget Jones. Een vergelijking die Cindy onterecht vindt, want in haar boek krijgt ze geen partner. En een relatie heeft Cindy Hoetmer op dit moment ook niet.
Mijn conclusie over Goed, naar omstandigheden
Goed naar omstandigheden is een leuk boek, dat blijkbaar heel goed geschreven is. Op z'n minst is het heel relaxt, want Cindy leidt niet een leven zoals dat anno 2022 als 'succesvol' wordt gedefinieerd.
Hoogstens kun je je bij het lezen van dit boek zorgelijk denken: 'Waarom heb ik niet meer vrienden?' want die heeft Cindy veel als ik het goed begrijp. Maar qua relatie en carrière lijkt de lat niet zo hoog te liggen.
Hoewel...
Cindy's boek is dus wel uitgegeven door een 'echte' uitgeverij.
Dus eigenlijk is ze toch wel succesvol volgens de maatschappelijke definitie.
Op GoodReads krijgt het boek een 4,37. Ik geef het een 3,85.
Bonuskind is het nieuwste boek van Saskia Noort. Saskia Noort is één van de schrijvers waarvan ik meestal automatisch de nieuwe boeken reserveer om te lezen. Zo ook met Bonuskind. Bonuskind samenvatting Bonuskind gaat over de vijftienjarige Lies. Op een ochtend wordt ze wakker en haar eerste gedachte is: 'Mama is dood.' Dat is ook...
Wat gebeurt er met je als je man, je partner, je beste vriend overlijdt, en je achterblijft met drie kleine kinderen? Daarover gaat het boek Je mag me altijd bellen van Karin Kuiper. Karin Kuiper is de weduwe van Karel Glastra van Loon. Ik geloof dat ik het boek wel een half jaar ongelezen op...
Sylvia Wittemans boek Een visgraatjas met haaiengrijns gaat over de periode waarin corona nog 'nieuw' was. Er waren regelmatig lockdowns, de avondklok werd ingevoerd, en we moesten allemaal nog mondkapjes dragen. Eigenlijk had Een visgraatjas met haaiengrijns 'Een seksdwerg met kapsones' moet heten. Maar daaraan hebben mensen aanstoot genomen. De titel Een visgraatjas verwijst...
Mark van der Werf gaf zijn goed betaalde baan op voor een baan in het onderwijs. Twee jaar hield hij het vol. Toen hield hij het voor gezien. Over zijn periode als leraar schreef hij het boek Meester Mark draait door. Nu is er het vervolg: 'Meester Mark vraagt door'. Meester Mark vraagt door: wat...
Leanne Pots' christelijke feelgoodroman Ik red me wel las ik naar aanleiding van een review van Naomi van het blog Hoofdtaal. Ik red me wel leek me leuk om verschillende redenen: Een stadsmeisje dat verhuist naar het platteland. Sinds we zelf van de stad naar het platteland verhuisden lees ik graag andermans ervaringen Ik had...
Juffrouw Holle is volgens de ondertitel 'een sprookje voor de moderne vrouw'. De ondertitel dekt goed de lading, want het Juffrouw Holle zit inderdaad vol sprookjesachtige elementen. Dat maakt het een verrassend boek. Echt anders dan anders. Juffrouw Holle: het verhaal Je leest regelmatig in de media over dat de huidige generatie twintigers het moeilijk...