En nu is het ook de titel van Cindy Hoetmers boek Goed, naar omstandigheden.
Ik werd aangetrokken tot dit boek door de titel en het leuke plaatje van een enigszins chagrijnig kijkende kat in een fijne stoel.
De kat draagt een gezellige pyjama en heeft een dampende kop drinken in de hand.
'God, wat is ze grappig,' staat er ook nog op de cover.
Dus toen wilde ik Goed, naar omstandigheden wel lezen.
Goed, naar omstandigheden
Ik kende Cindy Hoetmer niet, maar aan het begin van haar boek staat dat dit boek een combinatie is van niet eerder gepubliceerde autobiografische stukken en columns die verschenen in Volkskrant Magazine, Saar Magazine, Uitkrant Amsterdam, Jan Trouw en op social media. Waarmee ik maar wil zeggen dat ze blijkbaar best een bekend schrijver is.
De meeste columns gaan over de periode van de lockdown. Cindy schrijft over haar leven in die tijd.
'God wat is ze grappig.'
Het 'God wat is ze grappig,' herken ik eigenlijk niet zo in Goed, naar omstandigheden. Het zijn best leuke columns over Cindy's dagelijks leven, maar nergens moest ik schaterlachen.
Glimlachen ook niet.
Cindy is single, neemt op een gegeven moment een hond en ze gaat vaak wat drinken in één van de café's bij haar in de buurt. Zo kabbelt haar leven voort. Ergens heb ik het gevoel dat ik te dom ben om Goed, naar omstandigheden op waarde te schatten.
Mis ik iets?
Wat maakt dit boek zo enorm leuk?
Als ik iets moet benoemen wat ik er leuk aan vind, dan is het denk ik dat het voelt alsof ik een tijdje in Amsterdam leef via Cindy's stukjes.
Wat zeggen anderen over Goed naar omstandigheden?
Op de Leesclub van Alles zijn ze lovend:
'Ze beschrijft en als dat leidt tot vermaak, dan ligt dat aan de gebeurtenissen. Hoetmer oordeelt niet, ze spot evenmin, ze neemt vaak deel aan de absurditeit van het bestaan.
Dat maakt Hoetmer zo lezenswaardig. Het louter waarnemen en op droge wijze, vaak terloops soms toch heel grappig zijn.'
In de beschrijving van de stijl van Cindy Hoetmer kan ik me wel vinden. Alleen vind ik het niet persé 'heel grappig'.
Cindy Hoetmer leest stukje voor uit Goed naar omstandigheden
In onderstaand filmpje loopt Cindy Hoetmer door Amsterdam. Op de achtergrond hoor je haar stem die een stukje voorleest uit haar boek. Ook zie je haar hond Toffer die ze gedurende de corona epidemie nam!
Cindy Hoetmer versus Sylvia Witteman
Op de achterflap wordt Cindy Hoetmers stijl vergeleken met die van Simon Carmiggelt. Dat wordt ook vaak gedaan bij Sylvia Witteman.
Maar ik vind Sylvia Wittemans stijl veel meer lijken op die van Simon Carmiggelt dan Cindy Hoetmers stijl.
Hoewel ze allebei delen dat ze schrijven over dagelijkse observaties in Amsterdam.
Sylvia Wittemans stijl is rijker dan die van Cindy Hoetmer
Sylvia Wittemans stijl is bloemrijker dan die van Cindy. Cindy Hoetmers stijl vind ik dan rustiger en eenvoudiger. Dat is ergens ook wel prettig, maar om Sylvia Wittemans teksten moet ik wel degelijk hardop lachen soms.
Dat heb ik met Cindy Hoetmer niet.
Een ander verschil is dat Sylvia Witteman getrouwd is en kinderen heeft. Cindy Hoetmer is een vrijgezel in Amsterdam. Het NRC beschrijft haar als een 'rolmodel voor mensen zonder geld, kind of carrière.'
Cindy Hoetmer partner
Cindy wordt wel eens vergeleken met Bridget Jones. Een vergelijking die Cindy onterecht vindt, want in haar boek krijgt ze geen partner. En een relatie heeft Cindy Hoetmer op dit moment ook niet.
Mijn conclusie over Goed, naar omstandigheden
Goed naar omstandigheden is een leuk boek, dat blijkbaar heel goed geschreven is. Op z'n minst is het heel relaxt, want Cindy leidt niet een leven zoals dat anno 2022 als 'succesvol' wordt gedefinieerd.
Hoogstens kun je je bij het lezen van dit boek zorgelijk denken: 'Waarom heb ik niet meer vrienden?' want die heeft Cindy veel als ik het goed begrijp. Maar qua relatie en carrière lijkt de lat niet zo hoog te liggen.
Hoewel...
Cindy's boek is dus wel uitgegeven door een 'echte' uitgeverij.
Dus eigenlijk is ze toch wel succesvol volgens de maatschappelijke definitie.
Op GoodReads krijgt het boek een 4,37. Ik geef het een 3,85.
Amberwoede van Natalie Haynes is een boek dat een typisch Engelse sfeer oproept. Ook al speelt het verhaal zich af in Edinburgh! Het verhaal is mooi, maar dit was typisch een boek dat ik vooral bleef lezen vanwege de sfeer en stijl. Amberwoede: waar gaat het over? Amberwoede gaat over Alex Morris. Alex is regisseur en...
De boeken van Nicci French lees ik graag, maar alle boeken met die Frida in de hoofdrol liet ik links liggen. Want ik houd niet van die boeken met een detective of politieagent in de hoofdrol. Dus het duurde een hele tijd voordat er weer wat te lezen was van Nicci French voor mij, want...
Houd je van die Amerikaanse speelfilms over grote, gezellige families die samen Kerstmis vieren en barbecuen? Het boek Draagkracht van Deborah Raney zou je zo in die stijl kunnen verfilmen. Draagkracht is een gezellig boek over een Amerikaanse familie. Draagkracht: waar gaat het over Draagkracht maakt deel uit van een reeks boeken over de...
Je hebt romance novels en je hebt trashy romance novels. Alexa Riley schrijft trashy romance novels. Ze heeft maar liefst 157 titels op Goodreads staan. Snel en makkelijk liefdesverhaal Als je zin hebt in een makkelijke verhaallijn, zonder gedoe of problemen, dan ben je bij Alexa Riley aan het goede adres. Een waarschuwing is wel...
Als je van de columns van Sylvia Witteman houdt, dan vind je haar nieuwste boek Overdag bang 's nachts dronken vast ook wel weer leuk. Overdag bang 's nachts dronken Net als in haar andere recentere boeken beschrijft Sylvia Witteman wat ze ziet tijdens haar dwaaltochten door de stad Amsterdam. Daarbij roept ze bij mij...
Mark van der Werf werd bekend met zijn boeken Meester Mark draait door en Meester Mark graaft door. Waar gingen de eerste 2 Meester Mark boeken over? Mark, van der Werf, van oorsprong journalist besloot in 2011 het roer om te gooien en leerkracht op een basisschool te worden. Hij hield het twee jaar vol....