|

De kooi

de kooi, josh malerman

'Wat een neuroot zeg,' dacht ik bij mezelf toen ik Malorie, de hoofdpersoon in het boek De kooi van Josh Malerman leerde kennen.

Want Malorie durft onder geen enkele voorwaarde om zich heen te kijken. Alleen in de veiligheid van haar eigen huis durft ze haar ogen open te houden. Als ze naar buiten moet draagt ze een blinddoek. En ook haar kinderen dragen blinddoeken.

Malorie is er namelijk van overtuigd dat daar buiten iets akeligs is. En als je dat ziet word je gek, en pleeg je vervolgens zelfmoord.

Ik verwachtte een verhaal waarbij Malorie bij zinnen zou komen. En zich zou realiseren dat haar gedrag gek was.

Maar het tegenovergestelde gebeurde. Ik begon Malorie te geloven en raakte ook overtuigd van het belang van de blinddoeken.

En dat is wat nou wat De Kooi een verhaal goed maakt!

De kooi: het verhaal

De kooi speelt zich af in een soort post-apocalyptische wereld. Het begon met een paar incidenten in Rusland. Vriendelijke, normale mensen die ineens compleet doorslaan, agressief worden en vervolgens de hand aan zichzelf slaan. De incidenten nemen toe, en komen steeds dichterbij.

Heden en verleden wisselen elkaar af in De kooi. We leren Malorie kennen in de post-apocalyptische wereld, en vervolgens ontdek je als lezer wat er aan vooraf is gegaan. En dan blijkt dat Malorie zelf aanvankelijk ook vond dat het allemaal onzin was.

Maar dan gebeurt er iets, dat haar overtuigd dat er wel degelijk aan de hand is.

De ondertitel vertelt het verhaal in een notedop:

'Open je ogen en sterf.'

De kooi: wat ik er van vond

De kooi maakte me zenuwachtig en bezorgd. Het is lang geleden dat een boek mijn aandacht zo wist te vangen, dat ik het niet meer wilde wegleggen. Sterker nog, ik begon het gewoonweg een beetje griezelig te vinden om buiten rond te kijken. Zo goed vertelt Josh Malerman het verhaal.

Ik vond het een heel goed geschreven boek, met een origineel verhaal. Hoewel je zou kunnen zeggen dat het een variatie is op het bekende zombie-thema.

Maar dan wel een vernieuwende!

Conclusie over De kooi

De kooi is een fijn boek, dat je als lezer bij de lurven pakt. Ik geef dit boek een 9.

Het einde van het boek vraagt om een vervolg vind ik. En als dat komt, en dat hoop ik, dan ga ik dat zeker lezen!

Praktische informatie over De kooi

De kooi is voor 19,95 te koop bij bol.com en is het geld zeker waard. En dat zeg ik niet van ieder boek.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *