Tempting Fate: 43-jarige moeder heeft one-night-stand

tempting fate

Men neme: een gezin met niet meer dan drie kinderen in de puberleeftijd. Een vrouw die fulltime moedert en een man die een drukke baan heeft. En daar gooi je dan wat overspel bij.

Het zijn klassieke ingrediënten voor een smeuïg chicklit boek.

Tempting Fate: 43-jarige vrouw gaat vreemd

Jane Greens boek tempting fate heeft al deze ingrediënten, maar met een twist. Want in Tempting Fate is het Gabby, de echtgenote, die in een onbezonnen moment vreemdgaat. Terwijl in de klassieke variant de schuinsmarcheerder meestal de man is.

Dit is al het tweede boek in korte tijd, waarin het de vrouw is die overspel pleegt. In Louise Doughty's boek Laat me niet los is het ook de vrouw die een gelukkig huwelijk op het spel zet.

Gelukkig getrouwde vrouwen die vreemd gaan

Want dat hebben Laat me niet los en Tempting Fate boeken gemeen: in beide boeken zijn de vrouwen succesvol en hebben een gelukkig huwelijk.

Waarom dóén ze het dan, vraag je je af? En is het teken van deze tijd dat het de vrouw is die ontrouw is?

Waarom ga je als vrouw vreemd?

In Tempting Fate heeft Gabby het goed voor elkaar. Ze is getrouwd met de liefde van haar leven, en heeft een 11 en een 17-jarige dochter. De enige schaduw over haar bestaan is haar kinderwens. Maar haar man Elliot wil geen kinderen meer, en laat zich steriliseren.

Dit is mogelijk één van de verklaringen voor Gabby's gedrag: ze neemt Elliot zijn sterilisatie kwalijk. Daarnaast is ze op een leeftijd die in Amerika 'middle-aged' genoemd wordt.

Je weer Vrouw voelen

Wanneer de knappe, tien jaar jongere Matt aandacht aan haar besteed, maakt dit iets in Gabby los. Iets waarvan ze niet eens wist dat ze het miste. Ze voelt zich gewild, begeerd en aantrekkelijk. Niet langer alleen maar iemand echtgenote en moeder, maar een Vrouw.

Hoewel ze absoluut niet van plan is 'iets te doen', ontstaat er een intens mailcontact met Matt. Maar als ze aan Matt aangeeft dat ze getrouwd is, en niet van plan is op zijn avances in te gaan, merkt ze dat hij zich terug trekt. Op dat moment ervaart ze een diep gevoel van verlies van de spanning en opwinding die hun contact met zich meebracht. En ze weet niet hoe snel ze moet bijharken, en het contact herstellen.

Gabby is als een kind dat met vuur speelt. Ze weet dat het gevaarlijk is, maar voelt zich onweerstaanbaar aangetrokken tot de vlammen.

Ze speelt er net zo lang mee, tot ze zich flink brandt.

Zo gauw de aantrekkingskracht tussen Mat en Gabby is uitgemond in  sex, dooft de vlam. Gabby wordt acuut overspoeld door schaamte en spijt.

Dan blijkt hun samenzijn een onverwacht gevolg te hebben. En dat zorgt ervoor dat Gabby's huwelijk stukloopt.

Vrouwen die vreemdgaan

Anno 2014 schijnen steeds meer vrouwen vreemd te gaan. Ik las er laatst nog een artikel over in de Red geloof ik. Vrouwen die gelukkig getrouwd zijn, en beslist niet van plan zijn hun man te ver laten. Ze beschouwen hun buitenechtelijke uitstapje als een traktatie, iets voor zichzelf.

In Tempting Fate kun je als lezer best meevoelen met Gabby. De heimelijke opwinding en spanning die ze voelt, en die ze niet wil verliezen. Het gaat niet zozeer om Matt als om de spanning en opwinding die hij in Gabby's bestaan brengt. Ze wil de gevoelens die hij bij haar oproept niet kwijt.

Conclusie: tweede generatie chicklit

Tempting Fate is chicklit. Maar het is ook een soort twee generatie chicklit. De hoofdpersonen hebben zich verder ontwikkeld, en maken andere keuzes dan in het eerste genre van chicklit.

In eerste generatie chicklit gaat het meestal om jonge moeders met kinderen die proberen alle ballen in de lucht te houden. Tempting fate gaat over wat daarna komt. De jonge moeders zijn inmiddels in de veertig, en hun kinderen zijn pubers of zelfs al het huis uit. Ze kijken een beetje meewarig naar de jonge moeders die hun plaats hebben ingenomen.

Maar ze zijn ook bezig zichzelf te herontdekken, nu ze hun handen weer vrij hebben.

'In their thirties, all her friends wore the same dull unfiorms, but suddenly, in their forties, these same women are breaking free of their self-imposed cocooans, eschewing the dull blanket of grinding motherhood and emerging in a flurry of bright chiffons and silks.
And now that their children nog longer needed babysitters they are tripping out on girls' nights out in impossibly high heels, their hair silky and blown-out, wanting to be seen.'


Waarschuwing voor verveelde vrouwenVoor iedere vrouw die zich wel eens verveelt, en zoekt naar wat opwinding in haar bestaan is Tempting Fate een waarschuwing: 'Zet niet je huwelijk op het spel!'

'No one thinks they're going to have an affair. Everyone starts by thinking it's just a fun flirtation, or a new friendship, that they'll never let anything happen. So they pretend to be friends, even though the only thing these two people have in common is a mutual lust, which eventually has to ignite. They have an affair, and mitigate it by deciding that it isn't just an affair, that this is their soulmate.
They aren't supposed to be married to the lovely, stable lawyer in boring old Connecticut; instead they are meant to be living with the dangerous, unstable, inappropriately young surfer. They blow up their marriages, only for them to discover that a year down the line they have nothing in common. Except for the lust, which has now disappeared.'

 

Praktische informatie

Tempting fate is voor 10,99 te koop bij Bol.com

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *