Pogingen iets van het leven te maken, Het geheime dagboek van Hendrik Groen

het geheime dagboek van Hendrik Groen

Ik geloof dat ik in de krant las over Het geheime dagboek van Hendrik Groen.

Over Hendrik Groen

Hendrik Groen 83 1/4 is een bejaarde man die ergens in een verzorgingstehuis in Amsterdam-Noord woont.

In zijn Geheime dagboek legt hij uit dat hij zich altijd correct, innemend, vriendelijk, beleefd en behulpzaam voordoet. Hij kiest altijd voor de veilige weg. Omdat hij daarom eigenlijk niet goed wordt van zichzelf, is hij zijn dagboek begonnen. Om een jaar lang eerlijk te laten zien wie hij is, en hoe zijn leven in het verzorgingstehuis is.

Het geheime dagboek van Hendrik Groen

Het geheime dagboek van Hendrik Groen geeft een kijkje in het dagelijks leven in een verzorgingstehuis. Hendrik Groen beschrijft wat er gebeurt, wat in de regel eigenlijk niet veel is.

Het meest opwindende is in de regel het weer, en een keer heeft iemand cake in het aquarium gegooid waardoor de vissen doodgingen. Maar dat is het dan wel.

Je kunt je afvragen: 'Wat is er dan leuk aan Het geheime dagboek van Hendrik Groen?'
Ik denk dat het antwoord is, dat Hendrik Groen gevoel voor humor heeft. En dat zie je terug in zijn beschrijvingen van de dagen in het verzorgingstehuis. Hier en daar is hij bijna vilein, wat voor leuk leesvoer zorgt.


Conclusie over Het geheime dagboek van Hendrik Groen

Het geheime dagboek van Hendrik Groen is een leuk boek dat een kijkje biedt in het leven in een verzorgingstehuis. Blij wordt je daar trouwens niet van. De meeste bejaarden zijn hartstikke chagerijnig, kleingeestig, racistisch en gunnen elkaar het licht in de ogen niet. Gelukkig zijn er een paar uitzonderingen.

Er zit niet echt een verhaal in het boek. Het kabbelt zo'n beetje voort. Ik moet dan ook bekennen dat ik ergens in de maand juli grote stukken ben gaan overslaan, omdat ik het zat was. Voor het verhaal gaf dat nauwelijks. Hoewel ik wel even moest opzoeken wat er gebeurde met Hendriks geliefde Eefje.

Al met al geef ik het boek een 7 voor de originele invalshoek en humor.

Praktische informatie over Het geheime dagboek van Hendrik Groen

Het geheime dagboek van Hendrik Groen is voor 18,99 te koop bij bol.com. Het is ideaal om 's avonds voor het slapen gaan te lezen. Telkens een stukje. Je hoeft niet te onthouden waar je was gebleven, omdat het over dagelijkse beslommeringen gaat.N.B. Hendrik Groen begon zijn dagboek op de literaire website Torpedo Magazine. Uitgeverij Meulenhoff stel voor er een boek van te maken.

Vergelijkbare berichten

6 reacties

  1. Ah, daar is 'ie weer. Ik kan mij heel goed voorstellen dat je het op den duur gezien hebt, aangezien het verhaal voortkabbelt. Bij RTL Late Night was er een item over dit boek, volgens sommige ouderen en sceptici zou het een pseudoniem zijn. Dat wekte mijn nieuwsgierigheid, maar nu ben ik toch aan het twijfelen geslagen.

  2. Het is inderdaad saai omdat het na een tijdje lezen meer van hetzelfde is. Op zich is het leuk om een kijkje te krijgen in het leven in een bejaardentehuis. Maar op een gegeven moment weer je het wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *