Zuidas, Patty Stenger

zuidas van Patty Stenger

Zuidas van Patty Stenger leest als een boven gemiddeld goed geschreven streekroman, die zich afspeelt in het hippe Amsterdam. Een aparte combinatie, die verrast.

Zuidas

In Zuidas wil Alice Bloemberg zich ontworstelen aan haar oude leven in Sittard. Daar wonen haar ouders en het vriendje dat ze al jaren heeft. De stilzwijgende verwachting is dat Alice met hem zal trouwen, en dat ze samen het bouwbedrijf van haar vader zullen gaan runnen. De relatie met haar vader is warm, maar Alice' relatie met haar moeder is moeizaam.

Alice studeerde cum laude af als financieel econoom, en kan de meest lastige berekeningen uit haar hoofd doen. Dat maakte Alice vroeger 'anders'. Maar diezelfde capaciteit maakt haar uitermate geschikt voor haar baan bij PMC, een consultancybureau op de Zuidas.

Alice is supergoed in haar werk, maar krijgt te maken met politieke spelletjes, en mensen die over de rug van anderen omhoog proberen te klimmen. Omdat ze sociaal niet zo erg handig is, mist ze soms de nuances.

Dan krijgt ze een dubieuze cliënt, en komt ze in gevaarlijk, crimineel vaarwater. Op de achterflap staat:

'Vrijheid blijkt een farce, fraude vanzelfsprekend, liefde levensgevaarlijk. Kan Alice integer blijven als ze daarmee alles verliest?'

Alice

Alice is een sympathieke hoofdpersoon. En ze weet van doorpakken. Ondanks haar naïviteit als het gaat om de niet zo prettige motieven van andere mensen, zoals haar collega's, weet ze toch succesvol haar werk te doen. Bovendien pakt ze door!

Ik vreesde dat ze zou bezwijken onder de stilzwijgende verwachtingen van haar ouders en terug zou gaan naar Sittard. Maar Alice is niet zo'n hulpeloos karakter die alles maar overkomt. Ze is het tegenovergestelde van Dina in het boek In dienst bij de Duivel.

Schrijfstijl

Zuidas is goed en mooi geschreven. Patty Stenger verstaat de kunst van het weglaten, en daardoor juist veel zeggen! De schrijfstijl deed me regelmatig aan een streekroman denken, en ook wel een beetje aan de boeken van Cissy van Marxveldt en Sanne van Havelte.

Conclusie over Zuidas

Zuidas is een goed geschreven, sfeervol boek met een doortastende hoofdpersoon!  Het is bovendien best spannend. Maar de woorden uit een bol.com recensie  'geestig, ontroerend en grappig' vind ik niet van toepassing.

Boektrailer

Er is een heuse boektrailer voor Zuidas! Maar ik herken in die trailer niet het veel rustiger boek.

 

Praktische informatie

Zuidas is voor maar 15,- te koop bij bol.com. Dat vind ik niet duur voor dit goed geschreven boek.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *