Het is je zusje!

het is je zusje!

Het fenomeen eerwraak heeft me altijd vol afschuw vervuld. De verhalen van jongens die hun zusje vermoordden omdat ze graag bij haar vriendje wilde zijn verbijsterden me.

Want hoe komt zo'n jongen er bij het zich aan te matigen zo te oordelen over zijn zusje. Laat staan haar zelfs te vermoorden?!

Het is je zusje! 

Dus toen ik in de bibliotheek het boek Het is je zusje! over eerwraak in Nederland zag staan, wist ik niet hoe snel ik het in mijn tas moest doen. Want ik wilde graag weten wat de daders van eerwraak in vredesnaam bezielt.

En ik heb mijn antwoord gekregen.

Zoals Celal Altuntas het uitlegt zijn de daders van eerwraak eigenlijk zelf ook slachtoffer. Slachtoffer van een cultuur waarin mensen zich snel in 'hun eer' voelen aangetast en hier op reageren met geweld. Dat zit zo in hen verweven, dat ze bijna niet anders kunnen.

Over 'Het is je zusje' 

Het is je zusje is geschreven door Celal Altuntas. Celal Altuntats werd in 1972 geboren in Turkije. Als negentienjarige vocht hij voor de Koerdische PKK. In 1992 vluchtte hij naar Nederland.

Zowel in zijn familie als in zijn werk heeft hij te maken met eer en eerwraak.

In zijn boek 'Het is je zusje' beschrijft hij een aantal zaken waarmee hij op zijn werk als maatschappelijk werker te maken krijgt, en zijn persoonlijke ervaringen.

Dat doet hij op een toegankelijke prettige manier. Het is je zusje leest gemakkelijk weg en is bovendien informatief.

Conclusie over 'Het is je zusje'

Het is je zusje is een toegankelijk boek over een zwaar onderwerp. Omdat Celal Altuntas opgroeide in een cultuur waarin eerwraak voorkomt is zijn visie extra waardevol vind ik. Hij spreekt uit ervaring.

Aan het eind van dit boek had ik antwoord op mijn vraag: 'Wat bezielt zo'n rotzak om z'n zusje te vermoorden?!' en zag ik dat de dader vaak zelf ook slachtoffer is.

Ik geef dit boek een 8.

Praktische informatie over 'Het is je zusje'

Het is je zusje! is voor 17,50 te koop bij bol.com

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *