Firefly Lane - Wie naar de sterren grijpt van Kristin Hannah

Firefly Lane, in het Nederlands bekend als Wie naar de sterren grijpt, vertel het verhaal van Kate Mularkey en Tully Hart.

Ze worden beste vriendinnen tijdens hun middelbare schooltijd, en het boek volgt het tot ze midden veertig zijn. Hun leven gaat met de gebruikelijke ups en downs.

Vriendschap tussen twee vrouwen


Centraal staat steeds de relatie tussen Kate en Tully. Tully is beschadigd door de slechte relatie met haar drugsverslaafde moeder, die haar haar keer op keer in de steek laat. Kate betekent veiligheid en acceptatie voor Tully. Kate is ook dol op Tully, maar voelt zich wel regelmatig in haar schaduw staan. In hun vriendschap is Tully degene die het initiatief heeft.

Kate volgt heel lang braaf in Tully's kielzog.

Pas na hun studie scheiden hun wegen, als Kate trouwt met de liefde van haar leven John. Sappig details is dat John eerst verliefd was op Tully, en een one-night-stand had met haar. Tot Kate's grote verdriet. Ondanks haar huwelijk, blijft Kate lang onzeker voor Johns voorgeschiedenis met Tully. Ze kampt met de angst dat ze tweede keus is.

Er is geen slechterik in het verhaal, hoewel Tully soms wat egoïstisch wordt neergezet.

Tully wordt een 'carrière vrouw, Kate wordt Thuisblijfmoeder 

Tully's ambitie is tomeloos, en door haar harde werken en inzet bereikt ze de absolute top in de tv-wereld. Kate daarentegen stort zich helemaal op het moederschap en wordt fulltime moeder. Hoewel ze soms wel het gevoel heeft dat ze iets mist, doet ze daar niet echt wat mee.

Ze doet even een poging om schrijfster te worden, maar blijkt dan onverwachts zwanger van een tweeling.

Moderne vrouwen dilemma

Het is wel leuk om te lezen hoe de verschillende levenskeuzes van Tully en Kate worden beschreven. Tully is uiteindelijk eenzaam ondanks al haar succes, en benijdt Kate haar warme gezin. Kate is weliswaar niet jaloers op Tully, maar heeft wel last van een depressie. Een paar keer wordt genoemd dat Thuisblijfmoeders meer kans hebben op een depressie.

Spoiler alert

Het boek loopt niet goed af! Kate blijft een bepaalde vorm van borstkanker te hebben (inflammatory breast cancer), waaraan ze overlijdt. In het nawoord schrijft Kristin Hannah, dat ze hier aandacht voor wilde genereren met dit boek.

Conclusie

Wie naar de sterren grijpt van Kristin Hannah is een gezellig boek, maar van mij had Tully wel iets slechter mogen zijn. Nu zat ik steeds te wachten tot ze iets vals deed, maar bleek ze steeds een goed hart te hebben. Zoals ik al schreef: 'Er zijn geen slechteriken in dit boek'. 
De karakters zijn allebei sympathiek en begrijpelijk. Maar als lezer had ik een lekkere portie haat en nijd, waarover ik dan vol oprechte boosheid en verontwaardiging kon zijn, best fijn gevonden.

Praktische informatie

Wie naar de sterren grijpt van Kristin Hannah is voor 24,95 te koop bij bol.com. Deze review is van de Engelstalige versie.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *