In dienst bij de duivel: de Nederlandse versie van The Devil Wears Prada?In dienst bij de duivel is het verhaal van de Marokkaanse schrijfster Dina. Ze heeft succesvol één boek uitgegeven, maar kan daar helaas niet van rondkomen. Daarom neemt ze een baan bij de redactie van een glossy.

In eerste instantie is ze erg blij met haar baan, maar al snel duiken er steeds meer problemen op. De sfeer op de redactie is slecht, ze wordt genegeerd door haar collega's, de werkdruk is enorm en het grootste probleem is de hoofdredacteur Angela.

Langzaam maar zeker zie je Dina steeds meer symptomen van een burn-out krijgen. Pas aan het eind van het boek komt ze in verzet tegen de ongelooflijk asociale Angela. Maar de manier waarop ze dat doet, vond ik behoorlijk twijfelachtig…

Naima El Bezaz

De schrijfster van In dienst bij de duivel is Naima El Bezaz. Naima gebruikte haar eigen ervaringen als redacteur bij een vrouwenblad voor dit boek. Na het lezen van dit boek, zou ik niet graag bij een tijdschriftredactie willen werken!

De hoofdpersoon Dina, heeft veel gemeenschappelijk met Naima. Zoals een moeilijke relatie met haar moeder en dat ze in een vinexwijk woont.

Naima El Bezaz is vooral bekend van haar boeken Vinexvrouwen en Meer vinexvrouwen.

In dienst bij de duivel: beter dan het gemiddelde chicklit boek

De plot van In dienst bij de duivel zou zo in een chicklit boek passen. Toch is dit niet het zoveelste chicklit boek. Daarvoor is Naima El Bezaz schrijfstijl te origineel en te scherp. Het boek is op diverse niveau's interessant:

  • Vanwege het perspectief van de Marokkaanse Dina op Nederlandse vrouwen
  • Het biedt een kijkje achter de schermen van een glossy, en hoe ze werken
  • Naima El Bezaz doet rake typeringen van Nederlandse vrouwen. Daar word je trouwens niet altijd blij van als lezer! Ik checkte mezelf een paar keer, of ik niet één van de types was die Naima beschreef!
  • Het boek gaat over pesten op de werkvloer, en de gevolgen daarvan


Pestgedrag op de werkvloer en burn-out

Ik snapte als lezer niet waarom Dina alles zo lijdzaam ondergaat. Ze wordt niet netjes behandeld, en de werkdruk is absurd. Als Dina een vrije dag heeft, wordt zonder enige discussie verwacht dat ze die inlevert.
Langzaam maar zeker wordt Dina steeds 'tammer' en banger voor Angela, de hoofdredactrice. In plaats van zich te verzetten tegen de veel te hoge eisen, probeert ze steeds harder daar aan te beantwoorden. Het boek speelt zich eigenlijk alleen maar af in de setting van de redactie van de glossy, maar tussen de regels door lees je dat Dina's partner zich beklaagt over Dina's veranderende persoonlijkheid en wisselvallige humeur thuis.
Op een gegeven moment valt Dina flauw op het werk, en een andere keer barst ze spontaan in tranen uit. Maar zelfs een bedrijfsarts kan haar er niet van weerhouden om door te werken.
Op een gegeven moment wilde ik Dina wel toeroepen: 'Houd je rug recht! Zeg die trut van een Angela de waarheid!'
Ik weet niet of Dina's lijdzame gedrag een symptoom is van een burn-out en het pestgedrag?
Hoewel Dina aan het eind van het boek eindelijk in verzet komt, vond ik de manier waarop weinig effectief. En ook wel een beetje een anticlimax. Nee, dan Carrie uit de film Stephen King. Die nam tenminste echt maatregelen toen de maat vol was.

Vormgeving en schrijfstijl

De cover van In dienst bij de duivel lijkt op een tijdschrift. Een leuk detail omdat het boek ook over een tijdschrift gaat.
Het is goed en vlot geschreven, en je leest het boek zo uit.

Achterflap: 'hilarisch'

Op de achterflap wordt verwezen naar 'hilarische scènes' in het boek. Dat viel me op, omdat in het boek de hoofdpersoon Dina het volgende zegt over het woord 'hilarisch':

'De verhalen moesten dramatisch zijn, hilarisch of gewoon leuk. Vroeger gebruikte ik nooit het woord hilarisch. Pas sinds ik hier werkte hoord eik REnate en Angela het omde haverklap uitspreken. Hilarisch! En maar lachen.'


Het zou leuk om te denken dat het gebruik van het woord 'hilarisch' een knipoog is naar het boek!

Conclusie

In dienst bij de duivel is een goed geschreven, intelligente roman, die je in één adem uitleest. Alleen het einde vond ik tegenvallen.

Praktische informatie

In dienst bij de duivel is voor 18,95 te koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *