Gratis boekenlegger printen in 6 stappen

gratis boekenlegger printen

Gebruik jij een bladwijzer voor je boeken? Lees dan gratis boekenlegger printen!

Wat is een boekenlegger?

Boekenleggers zijn, de naam zegt het al dingen die je in een boek legt! Ze worden ook wel bladwijzer of leeswijzer genoemd. Een bladwijzer is doorgaans van een dun stukje materiaal, zoals karton, papier, leer of plastic. Het doel van een bladwijzer is de plek waar je gebleven bent in een boek aangeven. Je kunt dankzij bladwijzers heel makkelijk vinden waar je was.

In de foto hierboven houd ik links een bladwijzer in mijn hand die ik cadeau heb gekregen. Hij is van stof, en er zit borduursel op.

Soorten boekenleggers

Er zijn allerlei verschillende soorten bladwijzers. Sommige zijn eenvoudig en functioneel, terwijl andere meer decoratief en persoonlijk zijn. Er zijn gratis leeswijzers die worden geleverd bij de aankoop van boeken, maar veel mensen hebben ook hun eigen collectie boekenleggers die ze verzamelen of gebruiken. Ze worden ook vaak gebruikt als promotiemateriaal voor boekwinkels, bibliotheken of evenementen.

Gratis boekenlegger printen

Wil je zelf een gratis boekenlegger printen? Dat is heel eenvoudig! Je hebt er alleen een computer, internetverbinding en kleurenprinter voor nodig. En als het kan een lamineerapparaat om je boekenlegger te verstevigen. Op het gratis canva.com vind je prachtige sjablonen voor gratis boekenleggers printen. Ik voelde me net een kind in de snoepwinkel!

Een gratis boekenlegger printen voor iemand die van honden en lezen houdt:

gratis boekenlegger printen

Of een andere boekenlegger per seizoen:

gratis boekenlegger printen

Gratis boekenlegger printen voor kinderen:

gratis boekenlegger printen

Laat je niet afschrikken door eventueel Engelse teksten. Die kun je gewoon aanpassen door op het sjabloon dat je mooi vindt te klikken.

 1. Kies op canva.com het  sjabloon dat je mooi vindt door erop te klikken.
 2. Pas het eventueel aan naar smaak.
 3. Klik rechtsboven op Share, kies Download en PDF.
 4. Print de leeswijzer uit.
 5. Knip hem netjes uit.
 6. Lamineer hem.

Ik vind dit ook een geweldig en persoonlijk cadeautje om iemand te geven. Het is toch leuk dat je de tijd en moeite hebt genomen om zelf een bladwijzer voor iemand te maken?!

Wat is een goede boekenlegger?

Een goede boekenlegger herken je aan de volgende eigenschappen.

 • Een bladwijzer moet stevig en duurzaam zijn om herhaaldelijk gebruik te kunnen weerstaan. Materialen zoals karton, dik papier, leer of plastic zijn populaire keuzes.
 • Idealiter is hij lang genoeg om zowel aan de onderkant als de bovenkant van het boek uit te steken. Maar niet veel  bladwijzers zijn dit. In zo'n geval wordt hij meestal wat hoger in het boek gelegd, zodat hij in ieder geval aan de bovenkant boven het boek uitsteekt.
 • Hoewel smaken verschillen, waarderen veel mensen een boekenlegger met een aantrekkelijk ontwerp. Dit kan variëren van eenvoudige patronen tot illustraties of citaten.
 • Hij moet praktisch zijn in gebruik. Hij moet gemakkelijk tussen de pagina's kunnen worden geschoven en weer kunnen worden verwijderd zonder het boek te beschadigen.
 • Sommige lezers willen het liefst gepersonaliseerde boekenleggers, bijvoorbeeld met hun naam, een speciale boodschap of een foto. Dit soort extraatjes kunnen een leeswijzer emotionele waarde geven.
 • Sommige boekenleggers hebben extra functies, zoals een liniaal, notitieruimte of een boekenclip!

Het belangrijkste is dat een goede leeswijzer voldoet aan de behoeften en voorkeuren van de individuele lezer, zodat het een handig en plezierig accessoire wordt bij het lezen.

Kleurplaten printen

Er zijn ook kleurplaten in de vorm van bladwijzers. Het fijne hieraan is dat je geen kleurenprinter nodig hebt. Je print de kleurplaat gewoon uit, gaat aan de slag met kleuren en voila! Ook hier zou ik wel weer adviseren om hem daarna te lamineren voor de stevigheid.

eReader

Lees je net als ik veel in een eReader? Dan heb je geen bladwijzer meer nodig om bij te houden waar je bent gebleven, want dat doet je eReader voor je. Ik vind het grappig dat je in een eBook wel een hoekje van een bladzijde kunt 'omvouwen' om hem te markeren!

Leestip

Cadeautjes voor boekenwurm

Hoe weet jij waar je gebleven bent in een boek?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *