Daglicht van Marion Pauw

Alleenstaande moeders spelen geregeld de hoofdrol in literaire thrillers. In Simone van der Vlughts thriller Blauw Water werd alleenstaande moeder Lisa in haar eigen huis gegijzeld door een ontsnapte tbs-er. Ook in Daglicht van Marion Pauw speelt een alleenstaande moeder de hoofdrol.

Daglicht van Marion Pauw: het verhaal

Als Iris' moeder op vakantie gaat, verblijft Iris zo lang in haar huis. Iris' moeder heeft een gigantisch, gecompliceerd aquarium met een geheel eigen eco-systeem dat veel aandacht vereist.

Tijdens Iris' verblijf gaat één van de vissen dood. Iris neemt daarom contact op met de aquariumspeciaalzaak waar het aquarium is gekocht, en maakt zo kennis met het logboek waarin alle gegevens van het aquarium worden bijgehouden. Op de voorkant staat de naam R. Boelens. Boelens is de meisjesnaam van Iris' moeder maar Iris heeft nog nooit van een R. Boelens gehoord. Haar nieuwsgierigheid is gewekt en ze gaat op zoek naar deze R. Boelens.

Hoofdpersonen in Daglicht

Iris

Iris is advocate en moeder van de driejarige Aron, die opvallend veel symptomen vertoont die op autisme wijzen. Dit maakt de combinatie van haar werk als advocate en het moederschap nog moeilijker voor Iris. Ze wordt dan ook geregeld op haar werk gebeld dat ze hem moet komen ophalen omdat ze hem niet aan kunnen.

De ongelijke machtsverhouding tussen de leidsters van het kinderdagverblijf en Iris is schrijnend. Iris is van hen afhankelijk en ook al schieten de leidsters feitelijk te kort, het is Iris die bakzeil moet halen.

Ray 

De andere hoofdpersoon in Daglicht is Ray, een tbs-er die veroordeeld is voor de gruwelijke moord op een (alweer) alleenstaande moeder Rosita en haar dochtertje

Iris en Ray

Marion Pauw wisselt elk hoofdstuk van perspectief. Je leert allereerst Iris kennen, en in het daaropvolgende hoofdstuk Ray. Vervolgens wisselen de hoofdpersonen elkaar af. In eerste instantie lijkt er geen enkel verband te bestaan tussen Iris en Ray. Maar op pagina 51 komt er een eerste verband: het grote zeeaquarium van Iris' moeder en het feit dat je als lezer weet dat Ray altijd een groot zeeaquarium had.

Ondanks zijn gruwelijke achtergrond kreeg ik als lezer al snel sympathie voor Ray, die heel zachtaardig klinkt, afgezien van de brute moord waarvan hij wordt beschuldigd. Ray heeft net als Iris' zoontje Aron veel karakteristieken van autisme.

Daglicht en moederschap

Behalve een bijzonder spannende thriller is Daglicht ook een boek over moederschap, in al haar facetten. Marion Pauw schetst een zeer accuraat, herkenbaar en daardoor soms humoristisch beeld van het moederschap. Alleen daarom vind ik dit boek al de moeite waard! Menig moeder zal zich in Iris herkennen.

Iris als moeder is heel liefhebbend en ze doet heel erg haar best doet een zo goed mogelijke moeder te zijn. Moederschap is nooit gemakkelijk, maar omdat Iris' zoon autistische kenmerken heeft wordt het nog moeilijker.

Herkenbaar moederschap in Daglicht

Hieronder enkele herkenbare fragmenten wat betreft het moederschap:

'Ik greep hem bij zijn arm, en zette hem op zijn stoeltje. 'Eerst opeten, dan King Kong zien.' Ik zei het heel vriendelijk en beheerst, echt zoals een goede moeder dat doet. Je blijft zitten. Hoor je dat? Je blijft zitten tot je bord leeg is.' Het was moeilijk om boven het gebrul van Aron uit te komen. Ik wenste dat ik een afstandsbediening had waarmee ik hem kon uitzetten. (...)'

'Ik smeet de deur weer dicht, drukte even mijn handen tegen mijn slapen en haalde diep adem. Ik wás consequent, verdomme. En nog steeds werkte het niet. Waarom lukte het me niet? Wat deed ik verkeerd?'

'Vervolgens moest ik een kind het restaurant uitdragen dat alleen maar schopte, krijste en sloeg. Ik probeerde mijn hoofd omhoog te houden om nog iets van waardigheid uit te stralen. Maar het was vernederen. De publieke afgang van de mislukte moeder.'

'Was moederliefde niet gewoon een vorm van Stockholmsyndroom?'

Filmversie van Daglicht

Daglicht werd in 2013 verfilmd met Angela Schijf. Hieronder de trailer:

Mijn conclusie over Daglicht

Daglicht boeit van begin tot eind, en ik vond het een geweldig boek. Na zes weken zomervakantie met fulltime vijf kinderen om me heen, beperkte mijn aandachtsspanne zich tot luttele secondes, maar Daglicht vond ik zo spannend dat ik mijn aandacht er bij kon houden. Mijn ogen struikelenden over de woorden en zinnen in mijn haast om te lezen hoe het verder ging!

Een echte aanrader!

Praktische informatie over Daglicht van Marion Pauw

Bezoek de website van Marion Pauw of kijk op bol.com. Daar is Daglicht van Marion Pauw te4 koop voor maar 8,43. N.B. Daglicht is vertaald in het Engels en ook in Amerika uitgebracht onder de titel Girl in the dark.

Je kunt de film onder andere online kijken via Youtube vanaf 2,99. Best handig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *