Zen mama

Zen mamma
Zen mamma
Miller, K.M.
Zen mama, gaat net als Boeddhisme voor moeders over Boeddhisme en moederschap. Maar waar Sarah Napthali voortdurend een koppeling maakt tussen Boeddhisme en moederschap is Zen mama vooral een verslag van pril moederschap op latere leeftijd.

Karen Maezen Miller beschrijft haar moederschap in bijna exaltisch termen: exaltisch zwaar en exaltisch mooi.

'In het huis van een pasgeborene zijn geen muren. Geen deuren, geen klokken, geen maaltijden, geen afwasbeurten, geen dag, geen nacht. We nemen onze baby mee naar huis en dan zakt de vloer weg en het dak in.'

'Het gevoel dat je hebt voor je kind is zo ongelooflijk intens en allesomvattend dat het alleen maar te omschrijven is als een van de weinige transcendente ervaringen in gewone dagelijkse leven.'

Hoewel Karen Maezen Miller regelmatig verwijst naar het Boeddhisme is dit vergeleken met Boeddhisme voor moeders vrij summier. Bovendien is haar taalgebruik vrij abstract wat het begrip niet ten goede komt. Als ik Boeddhisme voor moeders niet had gelezen, en daardoor een basisbegrip over het Boeddhisme had opgebouwd had ik de referenties naar het Boeddhisme denk ik niet begrepen.

Een heel sterk punt van Zen mama vond ik de legenda: een alfabetische opsomming van behoeftes met de paginanummers van de pagina waarop je over die behoefte kunt lezen!

Zen mama: vooral leuk als boek over pril moederschap

Dus wie een boek wil lezen over het eerste jaar na de bevalling, de emoties en dingen waar je als moeder dan tegen aanloopt is Zen mama een geschikt boek. Maar wie echt wil lezen hoe je als moeder Boeddhisme toe kunt passen in je dagelijks bestaan kan beter voor Boeddhisme voor moeders kiezen.

Luister hier naar Karen Maezen Miller over haar boek!

Bezoek Karens site

Momma Zen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *