|

Tussen jou en mij: genderneutraal boek over mishandeling

Als iemand thuis mishandelt wordt, schijnt dit vaak als een soort cyclus te gaan. De mishandeling vindt plaats, daarna toont de dader berouw en is een tijdje heel lief voor de mishandelde partner. Daarna bouwt langzaam maar zeker de spanning weer op, tot de volgende mishandeling waarop de cyclus opnieuw begint.

Dat is het onderwerp van het boek Tussen jou en mij van Lisa Hall.

Spoiler alert: lees niet verder als je de twist van dit boek niet wilt weten!

Tussen jou en mij: het verhaal

Tussen jou en mij is het verhaal van Sal en Charlie. Sal zorgt fulltime voor hun dochtertje Maggie, en Charlie is de kostwinner. Ogenschijnlijk lijken ze een gelukkig gezinnetje maar Charlie mishandelt Sal zowel geestelijk als lichamelijk.

Charlie vindt zichzelf overigens het slachtoffer. Als Sal nou maar gewoon eens zou luisteren en niet zo vervelend deed zou er niets aan de hand zijn.

In de loop van hun relatie isoleert Charlie Sal steeds verder. Charlie houdt contact met familie af, en maakt nieuwe vriendschappen onmogelijk.


Tussen jou en mij: de twist!

Wie denk jij dat de de vrouw is in deze relatie? Misschien denk je dat het Sal is, omdat Sal degene is die fulltime zorgt voor Maggie. Maar het tegendeel is het geval: Charlie is een vrouw die haar man mishandelt.


Dit is dus feitelijk een genderneutraal boek!

Hoe is dit voor de lezer?

Door het begin van het boek kreeg ik de indruk dat Sal de man was, en Charlie de vrouw. Maar toen ik verder las begon ik te twijfelen. Kan een man zo mishandeld worden door zijn vrouw? Is dat reëel?

Ik heb zelfs een paar keer helemaal teruggebladerd om te zien of ik ergens bewijs van het geslacht van Charlie of Sal kon vinden. Maar Lisa Hall is er in geslaagd niets prijs te geven over wie de man of de vrouw is. Zo draagt Sal een spijkerbroek of korte broek met een jasje.

Aan het eind bleek dus dat ik het aan het begin van het verhaal goed had: Sal is de man, en Charlie (eigenlijk Charlotte!) is de agressor.

Knap gedaan Lisa Hall!

Petje af voor Lisa Hall die er in is geslaagd om haar karakters heel levendig te beschrijven zonder hun sekse prijs te geven. Dat tilt Tussen jou en mij bovendien in één keer uit boven het genre van 'mishandelde vrouwen'.

Mijn conclusie over Tussen jou en mij

Tussen jou en mij is een verhaal over huiselijk geweld met een twist. Het verhaal is op zich niet nieuw, maar door de twist ook weer wel.

Ik geef dit boek daarom een 9.

Praktische informatie over Tussen jou en mij

Tussen jou en mij is voor slechts 15,- te koop bij bol.com. Geen geld vind ik, voor dit boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *