The Assistant van S.K. Tremayne: je wilt geen smart apparatuur meer!

 


The Assistant van S.K. Tremayne
is enerzijds futuristisch en science fiction achtig, en anderzijds heel plausibel voor anno 2021.

In The Assistant wordt hoofdpersoon Jo, die recent gescheiden is, geterroriseerd door haar 'smart' apparatuur. Zo fluistert haar Home Assistant, Elektra, haar de vreselijkste dingen toe. Het begint allemaal als Elektra zegt:

'Ik weet wat je gedaan hebt.'

The Assistant van S.K. Tremayne: het verhaal

Jo is dus net gescheiden, nadat haar man Simon haar heeft betrapt op sexting. Jo woont tijdelijk in het luxueuze appartement van haar beste vriendin. Het is uitgerust met de modernste snufjes, en allerlei handige smart apparatuur.

Verrassende technologische wending

In eerste instantie dacht ik dat ik gewoon het zoveelste verhaal van een vrouw die haar leven opnieuw moet inrichten zat te lezen. Maar dan doet zich de wending voor dat de smart apparaten eng beginnen te doen. En vanaf dat moment vond ik The Assistant van S.K. Tremayne steeds beter worden.

Langzaam maar zeker raakt Jo alles kwijt

Langzaam maar zeker raakt Jo alles kwijt, verliest ze haar vrienden en zelfs haar familie. Door de acties van de smart apparaten komt ze steeds meer in een sociaal isolement. En dan wordt duidelijk dat ze haar dood willen hebben. Het is de vraag: pleegt Jo zelfmoord, of wordt ze vermoord?

Vraag: is het de smart apparatuur of is dit mensenwerk?

Hoewel Jo ogenschijnlijk geterroriseerd wordt door de smart apparaten, is het duidelijk dat er een mens achter zit. Maar wie? Jo begint steeds meer mensen te verdenken. En als lezer doe je automatisch met haar mee.

Maar waar houdt mensenwerk op, en waar beginnen smart apparaten een eigen leven te leiden? Met andere woorden: hoeveel controle hebben wij eigenlijk over onze apparatuur?

Dat is een zorgelijk vraagstuk dat in The Assistant wordt opgeworpen.

Mijn conclusie over The Assistant van S.K. Tremayne

Na een enigszins moeizame start kreeg het verhaal van The Assistant mij helemaal in zijn greep, en las ik het ademloos uit. De ontknoping vond ik bevredigend, maar ook wel een klein beetje een anticlimax.

Al met al geef ik The Assistant van S.K. Tremayne een 8,5 vanwege originaliteit, prettige schrijfstijl en het spannende verhaal. Een aanrader dus.

Ik ben na het lezen van dit boek blij dat ik niet zo'n Alexa apparaat heb!

Praktische informatie

The Assistant van S.K. Tremayne is voor 16,49 te koop op bol.com en is het geld zeker waard.

De luisterboek versie is te vinden op Youtube!

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *