Supergelukkig van Tatjana van Zanten

supergelukkig

Het boek Supergelukkig schijnt een behoorlijke rel veroorzaakt te hebben in de woonomgeving van de schrijfster Tatjana van Zanten. Ze doet hierin namelijk een boekje open over het leven in het chique dorp Bloemendaal. 

'Dat wordt smullen!' dacht ik handenwrijvend. 

Maar ik zat te lezen, en voortdurend dwaalden mijn gedachten af. En na een week was ik pas op bladzijde 40. Bezorgd vroeg ik me af of ik ADD had, maar toen besefte ik: 'Het is gewoon een heel saai boek. Geen wonder dat ik mijn gedachten er niet bij kan houden!'

Supergelukkig: waar gaat het over

In Supergelukkig beschrijft Tatjana hoe zij en haar gezin het drukke Amsterdam verruilen voor het dorp Bloemendaal. In eerste instantie kon ik me me wel in Tatjana vinden, omdat ze moet wennen aan het verschil tussen de bruisende stad en een rustig dorp. Doetinchem is dan wel niet zo'n metropool als Amsterdam, maar de overgang van stad naar platteland vond ik best wennen.

Supergelukkig is supersaai

Maar al snel verandert Supergelukkig in een saaie opsomming/beschrijving van de mensen die in Bloemendaal wonen. Je kunt het vergelijken met een verjaardagsfeestje waarbij de persoon naast je, jou allemaal verhalen gaat vertellen over de broer van een vriendin die een tante heeft, en daar de buurvrouw van. Dat kán in uitzonderlijke gevallen boeiend zijn, maar helaas is het dat in Supergelukkig niet het geval.Wat een interessante antropologische studie had kunnen zijn van het leven in Bloemendaal verzand in oppervlakkige beschrijvingen.

Toch nog wat interessants: pesten

Toch wist Tatjana van Zanten met één onderwerp wel mijn aandacht te vangen: haar nichtje Maartje wordt namelijk ontzettend gepest, en de school doet helemaal niets. Het eind van het liedje is dat de pesters Maartje van school pesten. 

Vervolgens kunnen Maartjes ouders geen nieuwe school vinden, omdat de directrice van de oude school een negatief beeld van het arme meisje schetst. Het is echt een verschrikkelijk verhaal, en ik kan me goed voorstellen dat je als school niet blij bent als er een boek uitkomt over deze gang van zaken! 
Nadat Maartje van school is gepest houdt het pesten nog niet op! Ze wordt van de hockeyclub gepest, en is ook in het dorp niet veilig voor haar kwelgeesten.

Gelukkig wordt er uiteindelijk toch een goede school gevonden, en is er dus een happy end.

Supergelukkig: plotseling afgelopen

En dan is het boek plotseling uit. Ik had eigenlijk nog een soort samenvatting/ terugblik verwacht en een conclusie of het nou een goede beslissing is geweest om van Amsterdam te verhuizen naar Bloemendaal, maar nee. 

Supergelukkig liet me dan ook met een onbevredigd gevoel achter.

De artikelen over het boek zijn boeiender dan het boek zelf. Lees bijvoorbeeld in het Haarlems Dagblad: Bloemendaal is boos over 'Supergelukkig'. 

Hierin vertelt Tatjana dat ze de donkere kant van een dorp wilde schetsen 'waar verliezen wordt gezien als zwakte en presteren het hoogste goed is.' Toch heb ik er dat niet goed kunnen uithalen. Zou ik dan toch ADD hebben?

Praktische informatie

Supergelukkig is bij Bol.com te koop voor 17,95! Erg duur voor zo'n saai boek. Gelukkig had ik het uit de bibliotheek gehaald. Persoonlijk vind ik het geen aanrader. 

supergelukkig

Welk boek is jouw enorm tegengevallen?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *