Ooggetuigen van Carry Slee

ooggetuigen
Ooggetuigen van Carry Slee is het vierde boek voor volwassenen van schrijfster Carry Slee. Ik kende haar vooral als kinderboekschrijfster van o.a. Afblijven en Lover of loser. Twee kinderboeken die ik, in mijn onschuld, mijn tienjarige dochter liet lezen om er vervolgens achter te komen dat ze had kennisgemaakt met extasy en loverboys.

Ik las Ooggetuigen dan ook enigszins vooringenomen, omdat ik het Carry nog niet helemaal vergeven had dat ze dit soort thema's in het onschuldige genre van kinderboeken had aangesneden. Maar Carry, alles is vergeven. Ooggetuigen is hartstikke leuk.

Gluren bij de buren

Ooggetuigen is als door de ramen gluren van andere mensen. Je krijgt een kijkje in het leven van doodgewone leeftijdgenoten. Er zijn vijf hoofdpersonen die je allemaal goed leert kennen in korte hoofdstukken. Met wie je te maken hebt wordt duidelijk door de hoofdstuktitel die de naam aangeeft. Leuk is dat je dezelfde situatie vanuit verschillende perspectieven ziet.

Het verhaal van Ooggetuigen

Ooggetuigen leest makkelijk en snel, en het is met vaart geschreven. Er zijn verschillende lijnen die je het verhaal intrekken en waarvan je wilt weten hoe het afloopt:

  • het ongeluk waarbij de dochter van Nicole voor het leven verlamd is geraakt,
  • Peter de conciërge die een geheim heeft en gechanteerd word door Victor.
  • Victor die erg succesvol is, maar met dubieuze zaakjes.
  • En Frank die ploetert om zijn hoofd boven water te houden, omdat zijn makelaardij niet goed loopt.

Naast deze grotere verhaallijnen zijn er de alledaagse besognes waar stellen en ouders mee worstelen. Wat is er bijvoorbeeld aan de hand met de zoon van Frank en Olga? Als lezer ken je de gruwelijke waarheid eerder dan zij. Ik moet zeggen dat het verhaal rondom Frank en Olga's zoon mij diep schokte! Ik kan er nog niet over uit; je zou er als moeder nachtmerries van krijgen!

Desperate housewives?

In een interview met Carry Slee wordt een link gelegd met de serie Desperate Housewives. Die link had ik zelf niet gelegd. Het boek ademt een heel andere sfeer uit en er is veel meer aandacht voor de psyche van de mannen dan in Desperate Housewives. Bovendien is dit boek typisch Nederlands, alleen al door de locatie waar de boodschappen worden gedaan: de Albert Heijn.

Thuisblijfmoeders en moeders met baan in Ooggetuigen

Ook in Ooggetuigen wordt de moderne problematiek van vrouwen die kind en baan al dan niet combineren aangestipt. Olga combineert haar moederschap met haar werk als visagiste, terwijl Nicole thuisblijfmoeder is. Maar waar Olga sympathiek is, brengt Nicole de dagen door met de fles en haar minnaar. Bovendien maakte ze Olga zwart en is in het algemeen een echte bitch! Thuisblijfmoeders komen er niet goed af in ooggetuigen!

'Dat jij die cursus geeft,' zegt Nicole als Hugo weg is, 'dat kon ik niet geloven.'
'Waarom niet?'
'Je werkt al de hele dag. Wil je dan nooit bij je kinderen zijn?'
Vroeger kreeg ik daar altijd een schuldgevoel van. Ik ben wel eens jankend de auto ingestapt en heb echt op het punt gestaan mijn ontslag te nemen. Maar nu voel ik me sterker.
'Voor mij blijft het onbegrijpelijk,' vervolgt ze. 'Het zal wel ouderwets zijn, maar ik wijd me nou eenmaal helemaal aan mijn gezin.'

Ook de veronderstelde onderlinge competitie tussen moeders komt aan bod. Zo schaamt Olga zich dat ze na een drukke werkdag een kant en klaar maaltijd bij de Albert Heijn koopt.

'Ik duw mijn wagentje naar de groenteafdeling als ik Nicole zie staan. De kinderen hebben voor vanavond Alberts gehaktbal met groenten besteld, maar ik durf niet naar het schap met kant-en-klaarmaaltijden. Frank zou me uitlachen als hij dit hoorde, zelf weet ik ook wel dat het belachelijk is, maar ik kan nu eenmaal niet tegen Nicole op.'

Vormgeving Ooggetuigen

Het boek is ook nog eens leuk vormgegeven, met in de kaft foto's van de hoofdpersonen. Wel ogen de hoofdpersonen veel jonger en rijker dan ik ze mij had voorgesteld. (Ik had de kaft niet goed bekeken voor ik begon te lezen!)

De verhaallijn met het auto-ongeluk deed me een beetje denken aan Tineke Beishuizens boek Dood door schuld. Maar waar dat sleept en traag is, heeft Ooggetuigen vaart.

Al met al een echte aanrader. Een leuk boek!

Praktische informatie over Ooggetuigen

Bezoek Carry Slees speciale Ooggetuigen website

Ooggetuigen van Carry Slee is voor 16,- te koop bij bol.com.

Leestips

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *