Alles is te koop van José Vriens

alles is te koop

In het boek Alles is te koop lees je het verhaal van Kathleen.

Typisch Nederlandse vrouw

Kathleen is op het oog een typisch Nederlandse vrouw: getrouwd, een zoontje en een parttime baan. Kathleen is gelukkig, en vindt het belangrijk om er goed uit te zien. Daar besteedt ze veel geld aan. En dan niet bij de Hema, want daar loopt iedereen in. Ze koopt bij exclusieve boetiekjes. Daarnaast koopt ze ook van alles via internet.

Beeep! Uw saldo is ontoereikend!

Er is geen vuiltje aan de lucht, totdat ze op een dag die vervelende 'Beeeep' hoort en het bericht 'saldo ontoereikend' ziet. En dat terwijl ze alleen maar neusdruppels wil afrekenen. Diezelfde dag kan haar man ook niet meer pinnen.

Hierdoor wordt Kathleen gedwongen beter naar hun financiën te kijken. Dan verdiept ook haar man Jelle zich in hun financiële plaatje, en ontdekt dat ze een schuld heeft opgebouwd van zo'n 24.000. Puur door haar koopgedrag.

Van lieve partner naar klxxxxtzak

Helaas neemt het verhaal dan een ongeloofwaardige wending. Jelle die tot dan toe een lieve partner leek, ontpopt zich tot een valse hufter, die onmiddellijk van Kathleen wil scheiden. Hij dreigt haar haar kind af te pakken, en blijkt er bovendien al maanden een vriendin op na te houden.

Het enige waarin Jelle wel gelijk in heeft, is zijn bewering dat Kathleen koopverslaafd is. Wanneer ze noodgedwongen bij haar ouders woont, steelt ze zelfs hún geld!

Alles is te koop: wonderlijk mengsel van streekroman en bouquetreeks voor beginners

Alles is te koop is een wonderlijk mengsel van een streekroman met Leni Saris-achtige elementen, en een vleugje bouquetreeks. De volstrekt ongeloofwaardige karakterontwikkeling van Jelle maakte dat ik halverwege veel zin had het boek in een hoek te smijten.

Ook de vele cliché's hielpen niet: zoals een nieuwe liefde voor Kathleen met een valse vrouw die dat probeert te dwarsbomen.

En wat te denken van deze bouquetreeksachtige liefdesscène:

 

'Teun stond op, liep naar haar toe en trok haar omhoog uit de stoel. Hij nam haar in zijn armen en ze protesteerde niet toen zijn mond de hare vond en die liefdevol bedekte. Met een honger waarvan ze eerder het bestaan niet had gekend, kuste ze hem terug. Hijgen, kussend, en strelend klampten ze zich aan elkaar vast.'

BKR Registratie

Toch is de verhaallijn van een vrouw die schulden maakt, en het prettige gevoel dat ze krijgt als ze iets koopt, de moeite waard. Ik denk dat iedereen wel eens die prettige 'kick' heeft gevoeld van een fijne aankoop.

Ook wist ik niets over een zogenaamde BKR registratie. Daar kun je een 'negatieve codering' krijgen, waardoor je geen dingen meer 'op de pof' kunt kopen. Dat overkomt ook Kathleen. Dus als ze een nieuwe laptop koopt, mag ze die niet 'op afbetaling' kopen, maar moet meteen het hele bedrag neertellen, wat ze natuurlijk niet kan…
Enerzijds doet Kathleen haar best om haar schuld af te lossen, door bijvoorbeeld een tweede baantje te nemen. Anderzijds blijft ze ook maar kopen! Ik kon me soms behoorlijk aan haar ergeren, en had zin om haar uit het boek te trekken, en eens stevig toe te spreken! José Vriens brengt haar karakter dus wel tot leven, want ik vond Kathleen behoorlijk irritant.

Alles is de koop kopen

Alles is te koop is alleen tweedehands verkrijgbaar bij Bol.com en kost daar 9,95.

Het is makkelijk geschreven, en je leest het zo uit. Als je de ongeloofwaardige relatieperikelen op de koop toeneemt, is het verhaal over een vrouw die het kopen niet kan laten, boeiend en leerzaam.

Afgezien van het prettige gevoel van een aankoop, herkende ik weinig in Kathleen! Ik kán niet eens rood staan en koop nooit iets wat ik pas over een jaar hoef te betalen. Veel te link!
alles is te koop
Lees ook mijn review van Samen alleen.
Hoe denken jullie over rood staan en op krediet kopen?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *