Muidhond

muidhond

Pedofielen roepen geen sympathie op. Maar in het boek Muidhond voelde ik als lezer, ondanks mezelf, wel medeleven voor hoofdpersoon Jonathan.

Muidhond: het verhaal

In Muidhond leer je Jonathan kennen. Jonathan mag de gevangenis verlaten, vanwege gebrek aan bewijs.

En hij doet dat vol goede voornemens. En vastbesloten alles wat hij heeft geleerd tijdens individuele dadertherapie in praktijk te brengen om te voorkomen dat hij in zijn oude gedrag vervalt. Aan Jonathan zal het niet liggen!

Maar dan komt er een eenzaam buurmeisje op zijn pad. Haar moeder heeft weinig tijd voor haar, en ze blijft Jonathan maar opzoeken. In eerste instantie probeert Jonathan haar af te weren. Maar langzaam maar zeker laat hij haar toe in zijn leven. Hij geniet oprecht van haar gezelschap en zorgt een beetje voor haar. En als hij al 'verkeerde' gedachten heeft, dan onderdrukt hij die onmiddellijk.

Maar zijn oude lustgevoelens steken toch weer de kop op... En uiteindelijk besluit Jonathan zijn verzet tegen zijn gevoelens op te geven. Hij kan zich niet langer beheersen. Hij gaat naar het buurmeisje toe om toe te geven aan een onuitstuitbare drang.

Toch loopt het anders af dan je als lezer verwacht.

Over de titel Muidhond

Toen ik Muidhond uit de bibliotheek leende dacht ik dat de titel verwees naar één of andere hond. Maar een muidhond blijkt een vis te zijn. Jonathan redt een bijna dode muidhond uit de sloot, en doet die bij hem thuis in een aquarium met de bedoeling hem beter te maken. Het is één van de dingen die hij met het buurmeisje deelt.

Helaas gaat het steeds slechter met de muidhond, en uiteindelijk sterft hij.

Ik vraag me af of de muidhond soms staat voor Jonathans strijd tegen zijn pedofilie. Beiden redden het niet.

Conclusie over Muidhond

Ik zat te duimen voor Jonathan dat het hem zou lukken! Hij doet namelijk echt heel erg zijn best en is enorm gemotiveerd. Je zou bijna zeggen dat hij óók slachtoffer is van zijn eigen lusten.

Dus toen hij het opgaf, wilde ik wel schreeuwen: 'Doe het niet Jonathan! Je bent beter dan dit!'

Wat Muidhond nog een extra dimensie geeft is dat het geschreven is door een forensisch psycholoog, Inge Schilperoord. Zij weet dus waar ze het over heeft als ze schrijft over pedofilie.

En in Muidhond schetst ze een beeld van de mens achter de verguisde pedofiel.

Praktische informatie over Muidhond

Muidhond is 17,50 te koop bij bol.com

Ik geef dit boek een 8.

4 reacties

  1. Ben ik net aan het lezen! Enfin, ik zit halfweg. Ik zat wat vast net toen ook mijn vakantie gedaan was dus ik was dit boek een beetje vergeten. Ik vind het zo een droevig verhaal. Benieuwd naar het einde!

  2. Dit klinkt als een bijzonder boek! Toevallig heb ik pas voor mijn opleiding Lolita van Vladimir Nabokov gelezen en daarin is de hoofdpersoon ook een pedofiel, dat geeft wel een heel vreemd perspectief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *