|

Het glazen huis, van Leonora Christina Skov

het glazen huis

Ken je Agatha Christie's boek 'Tien kleine negertjes?'

Daar deed Het glazen huis van Leonora Christina Skov me regelmatig aan denken.

Want net als in Tien kleine negertjes gaat een groepje mensen in Het glazen huis naar een afgelegen eiland, afgesloten van de buitenwereld. En net als in Tien kleine negertjes verdwijnt de één na de andere.

En toch is Het glazen huis een compleet ander boek.

Het glazen huis: waar gaat het over

In Het glazen huis krijgen 7 personen een uitnodiging om een maand lang in alle rust te komen werken op het eiland Stormo.

Het huis waar ze verblijven is helemaal van glas. Dus de 7 tijdelijke bewoners worden voortdurend met elkaar en de ruige natuur van het eiland geconfronteerd. Hoogstens kunnen ze hun gordijnen dicht doen voor wat privacy. Het eiland heeft geen vaste telefoon en internet is er ook al niet.

Ze zijn dus compleet afgesloten van de bewoonde wereld.

Het eerste teken van onheil is een galg die is opgehangen door onbekende handen boven een stoel. Vervolgens verdwijnt de één na de andere gast...


Het glazen huis: opzet van het boek

Het glazen huis heeft het soort opzet waarvan ik in de regel gruw: je maakt in afzonderlijke hoofdstukken kennis met de verschillende hoofdpersonen. Dat zijn er in dit geval zeven.

Meestal kan ik niet onthouden wie wie is, en net als het eindelijk interessant wordt, is het hoofdstuk afgelopen en moet je kennismaken met een nieuw karakter.

Maar de personages van Het glazen huis waren interessant genoeg, om me bij de les te houden en het boek niet in een hoek te gooien.

Die verschillende perspectieven blijven het hele boek. Zo kijk je afwisselend door de ogen van Kevin, Greta, Anne, Joachim, Robin, Paul Erik en Sofie.

Wat verbindt deze 7 mensen in Het glazen huis?

Langzamerhand ontdek je als lezer wat deze 7 mensen met elkaar gemeenschappelijk hebben. Een meisje Marcella.

Deze Marcella leer je kennen vanuit de perspectieven van de zeven hoofdpersonen. Ik vond Marcella echt als een verschrikkelijk persoon klinken. Wreed, manipulatief, leugenactig en destructief.

Toch is liefde voor Marcella de basis voor de uitnodiging en het verblijf op Stormo.


Ontknoping

De ontknoping van Het glazen huis was wel bevredigend. Je komt er als lezer achter wat er met de verdwenen mensen is gebeurd. En dat vind ik altijd prettig.

Tegelijkertijd vraagt het einde bijna om een vervolg.

Maar ik denk niet dat ik dat ga lezen. Zo leuk was het boek nou ook weer niet.

Al met al geef ik het een 7.

Conclusie over Het glazen huis

Het glazen huis is een rustige, enigszins tamme psychologische thriller. Nergens was het zo spannend dat mijn ogen bijna over de letters struikelden in mijn haast om meer te lezen. Maar het is best een intrigerend verhaal, en het einde is bevredigend.

En wie van Deense schrijvers houdt, zit goed met dit boek.


Praktische informatie over Het glazen huis

Het glazen huis is voor 19,90 te koop bij bol.com. Dat is het boek ook wel waard.

Download gratis een leesfragment van Het glazen huis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *