| |

Meester Mark graaft door

Mark van der Werf werd bekend met zijn boeken Meester Mark draait door en Meester Mark graaft door.

Waar gingen de eerste 2 Meester Mark boeken over?

Mark, van der Werf, van oorsprong journalist besloot in 2011 het roer om te gooien en leerkracht op een basisschool te worden. Hij hield het twee jaar vol. In zijn boek Meester Mark draait door vertelt hij over deze twee jaar.

In zijn tweede boek Meester Mark vraagt door laat hij andere leraren uitleggen hoe zij wel het hoofd boven water houden.


In 2016 verscheen zijn nieuwe boek: 'Meester graaft door' met als ondertitel: Op reis door vijftig jaar onderwijs


Meester Mark graaft door

In Meester Mark graaft door laat hij onderwijzers en leerkrachten aan het woord die werkten in de periode 1950 tot nu.

De verhalen van de leerkrachten zijn heel persoonlijk, en komen uit het hele land. Dat maakt het boek anekdotisch. Als lezer vroeg ik me regelmatig af:


'Is dat nou een persoonlijke ervaring, of is dit hoe het in die jaren toeging in het onderwijs?' 

Meester Mark graaft door: persoonlijke ervaringen maken algemene conclusie lastig

Deze opzet, met persoonlijke ervaringen, vind ik meteen ook het grootste nadeel van Meester Mark graaft door. Ik had wel graag een overzicht gehad van alle veranderingen in het onderwijs. Een rode draad, waarna ik aan het eind van het boek duidelijk op een rijtje had wat er precies verandert is in het onderwijs en hoe.

Ik mis een rode lijn en conclusies

Door het grote anekdotische aspect heb ik niet het idee dat ik algemene conclusies kan trekken. Hoewel het wel duidelijk wordt dat de administratieve rompslomp voor leerkrachten verschrikkelijk groot is geworden. Dat is een conclusie die ik wel kan trekken naar aanleiding van Meester Mark graaft door.


Conclusie over Meester Mark graaft door

Meester Mark graaft door is een verzameling van persoonlijke ervaringen van leerkrachten in het basisonderwijs. Het boek leest gezellig weg, en de verhalen zijn karaktervol. Door het anekdotische karakter miste ik aan het eind van het boek een duidelijk overzicht van de veranderingen in het onderwijs.

En dat vind ik jammer, want het leek me wel wat om alle veranderingen van de afgelopen jaren in een notedop te zien.

Eerlijk gezegd denk ik dat dit boek het leukst is voor leerkrachten. Waarschijnlijk vinden zij het wel leuk om de ervaringen van hun collega's te lezen en te delen. Maar als ouder vond ik het matig interessant.

Praktische informatie over Meester Mark graaft door

Meester Mark graaft door is voor 16,50 te koop bij bol.com.

Het lijkt me bij uitstek een leuk cadeau voor mensen die examen doen bij de Pabo.

Hier onder de 3 boeken van Mark van der Werf:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *