|

De Duw van Ashley Audrain: wat als je kind kwaadaardig is?

de duw
Het is een tijd geleden dat ik zo'n mooi boek las als de debuutroman van Ashley Audrain: De Duw. Ik las het ademloos uit, en betreurde het toen het eind van het verhaal in zicht kwam.

Tegelijkertijd is het ook een roman die je niet in de koude kleren gaat zitten.

Hieronder mijn review van deze psychologische thriller/drama.

- Spoiler alert -

Als je dit boek nog niet hebt gelezen, let dan op: ik kan niet garanderen dat er geen spoilers in deze review van De Duw zitten.

De Duw van Ashley Audrain: waar gaat het over?

Blythe Connor groeide op met een weinig liefhebbende moeder. Dat maakt dat ze een beetje huiverig is om zelf moeder te worden.

Ze is bang dat ze niet goed genoeg zal zijn. Als ze zwanger raakt maakt ze zich dan ook best zorgen. De bevalling is enorm zwaar, maar in die eerste momenten, als haar pasgeboren dochter Violet op haar buik ligt voelt ze liefde.

Geen makkelijke baby

Eenmaal thuis blijkt haar dochter geen makkelijke baby, en vindt Blythe het toch lastig om zich blij te voelen. Haar schoonmoeder huurt een zogenoemde 'night nurse' in die 's nachts voor de baby zorgt zodat Blythe een beetje kan bijslapen.

Op de laatste dag van de night nurse zegt Blythe iets tegen haar in de sfeer van 'ze is lief hè?' Maar in plaats van hartgrondig in te stemmen, aarzelt de night nurse.

En die aarzeling is een onheilspellende voorbode van wat komen gaat...

Blythe doet haar best om een goede moeder te zijn

Hoewel Blythe moeite heeft om blij te zijn met haar dochter, probeert ze zich zo te gedragen als de maatschappij van een nieuwbakken moeder verwacht. Tevergeefs zoekt ze herkenning bij andere moeders, dat ze soms ook wel eens niet blij zijn met hun baby. Van haar man krijgt Blythe ook amper steun.

Hoewel er soms periodes zijn dat het contact tussen Blythe en Violet iets beter lijkt, is en blijft hun relatie moeizaam. Violet trekt vooral naar haar vader toe, en wijst Blythe regelmatig keihard af.

Ashley Audrain over De Duw

In onderstaand filmpje vertelt de schrijfster Ashley Audrain over haar boek!

De Duw: 'Is mijn kind wel normaal?'

Blythe worstelt door, en doet haar best, maar regelmatig zijn er kleine signalen in Violets gedrag die haar bezorgd maken. Zo is er die keer dat Violet in een speeltuintje op een glijbaan staat, en een ander kind laat struikelen, waardoor het dood valt!

Blythe kan gewoonweg niet geloven dat ze echt zag dat Violet haar been uitstak om het jongetje te laten struikelen. Uiteindelijk besluit ze dan ook dat ze het zich verbeeld moet worden. Maar zorg en onbehagen blijven aanwezig.

Tweede zwangerschap

Als Blythe bevalt van een zoontje voelt ze alles wat ze 'hoort' te voelen voor haar baby. Ze stroomt over van liefde van hem. Tegelijkertijd blijft ze ook zeker haar best doen om een goede moeder te zijn voor Violet.

Maar dan gebeurt er iets vreselijks.

De Duw van Ashley Audrain: opzet van het boek

De Duw wordt vertelt door Blythe, als alwetende verteller. Maar het punt is dat je als lezer niet altijd zeker weet dat Blythe betrouwbaar is. Het perspectief van Blythe wordt afgewisseld met dat van haar moeder Cecilia.

De perspectiefwisselingen zijn niet altijd goed te plaatsen. Soms wist ik niet met wie ik te maken had als lezer.

Waarom De Duw zo mooi en indrukwekkend is

De Duw is zo mooi en indrukwekkend omdat het een boek is over een kind dat simpelweg niet deugt. Blythe doet als moeder alles wat ze moet doen, maar het mag niet baten. Want Violet heeft antisociale persoonlijkheidsstoornis.

Dat maakt haar eng, en het zorgt er ook voor dat het verhaal spannend is, en dat je als lezer nagelbijtend zit te lezen van de zorgen.

'Als dat maar goed gaat!'

Het einde is vreselijk, maar had niet anders kunnen zijn

Het eind van De Duw vond ik vreselijk in termen van wat er gebeurde. Maar het was ook wat ik had verwacht...

De Duw kon eigenlijk niet anders aflopen.

Dat komt ervan als je niet luistert naar de intuïtie van een moeder.

Mijn conclusie over De Duw

Ik raad De Duw van harte aan! Het is zeer goed geschreven, en een prachtig en verontrustend verhaal over moeder zijn. Het boek doet enigszins denken aan het boek en de gelijknamige film We need to talk about Kevin.

Tegelijkertijd moest ik ook een Sue Klebold denken, moeder van één van de 'shooters' op een high school. Zij is het tegenovergestelde van Blythe in De Duw. Sue Klebold had nooit iets 'raars' aan haar zoon gemerkt voordat hij diverse klasgenoten neerschoot.

Ik baal dat het de debuutroman is van Ashley Audrain want ik wilde meteen meer boeken van haar gaan lezen.

Ik geef De duw een 9,8!

Saskia Noort kan beslist niet tippen aan dit boek.

Praktische informatie over De duw van Ashley Audrain

De duw is voor 20,99 te koop bij bol.com en het geld meer dan waard.

De duw van Ashley Audrain

Leestip: Tropenjaar

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *